Azar: – Spillerne har store ambisjoner – da må vi legge til rette for det

Azar Karadas (39) har vært hovedtrener for Brann 2 siden årsskiftet. Han har allerede gjort endringer i treningshverdagen, som skal forberede spillerne best mulig på steget til en profesjonell karriere.

Annonse:

– Det er en spennende ung gjeng, med store ambisjoner og mål for karrieren sin. Da må vi i trenerteamet legge til rette så godt vi kan for at de skal nå målene. Det gjenstår mye arbeid for at de skal nå dit de ønsker, og grovjobben må de gjøre selv. Men vi skal legge til rette og hjelpe dem alt vi kan på veien dit, sier Karadas til brann.no. 

Like over nyttår i 2020 begynte Karadas som assistenttrener for Brann 2. Før årets sesong tok han over hovedansvaret, etter at Roger Naustan ga seg ved nyttår.

Da Brann 2 startet opp igjen med fellestreninger i 2021 var det gjort flere endringer. 

Doble økter og fulle dager på Stadion

Den største endringen har skjedd i helgene. Da trener laget doble økter, og tilbringer en full dag på Stadion. 

– De trener, spiser, restituerer og holder seg på Stadion hele dagen. Det er viktig for å skape en god treningskultur, og en kultur der alle drar i samme retning, sier Karadas. 

Brann sitt A-lag praktiserer det samme, med felles måltider på Stadion før og etter trening. 

– Vi ønsker å gjøre spillerne klare for den profesjonelle hverdagen som de har ambisjoner om å bli en del av. Å gi dem dette innblikket i hvordan en profesjonell hverdag ser ut er kjempeviktig. Kosthold er også viktig, derfor har vi innført måltider etter morgenøktene i ukedagene og måltider i tilknytning til de doble øktene i helgene. I de tøfffeste ukene ligger vi på ti fellesøkter i uken, i tillegg har guttene skoletreninger og egentrening. Vi må hele tiden finne den rette balansen for den enkelte, og da ekstra viktig å få i seg skikkelig mat kort tid etter trening, sier Karadas. 

Og legger til en viktig presisering: 

– Vi utdanner både mennesket og fotballspilleren. Begge deler er ekstremt viktig, siden det er unge spillere som har et langt liv foran seg. 

Det siste året har Brann og Brann-Akademiet jobbet med å få en enda klarere rød tråd mellom akademiet og A-laget. Blant grepene som er gjort er egne trenere for fysisk trening i akademiet, samt at Brede Skahjem Tokvam ble ansatt for å være Karadas sin assistent og ha et overordnet ansvar for analyse i hele akademiet.

  • Artikkelen fortsetter under bildet. 
Azar Karadas Brann 2 trening 3
Azar Karadas og assistenttrener på Brann 2, Brede Skahjem Tokvam, går gjennom planen for dagens treningsøkt.

Ny nedstengning

Karadas har vært trener et drøyt år, men det har vært annerledes enn han så for seg. Etter knappe to måneder med normale treninger kom koronapandemien til Norge. Det førte til alternative treninger, treningsstopp, utsettelser og avlysninger av kamper. Søndag 7. februar ble Bergen stengt ned, og nok en gang måtte akademiet stoppe treningene. 

– Det har vært en spesiell, men lærerik start på trenerkarrieren. Spillerne har vært eksemplariske og fortjener masse skryft for hvordan de har håndtert det. Den uken vi var nedstengt nå fikk alle egentreningsprogram, og fysisk trener Martin Flesland gjennomførte styrkeøkt på Zoom for både spillere og trenere, sier Karadas. 

Etter en uke med nedstenging startet Branns akademilag og A-lag opp igjen med treninger mandag 15. februar.  

Til årets sesong er det 23 spillere i Brann 2-troppen, 21 utespillere og to keepere. 

IMG_3826
Mellom de doble øktene i helgene får Brann 2-spillerne mat. Det bidrar både til god restitusjon og å bygge fellesskapet.

 

Annonse fra Eliteserien: