Steffen har gått den lange veien

24-åringen tror veien fra 4. divisjon til Eliteserien har vært verdifull.

Annonse:

Fjorårets Brann-toppscorer Steffen Lie Skålevik har ikke fått noe gratis på fotballbanen. Han har gått den lange veien fra lokalfotballen i 4. divisjon og frem til der han er nå, nesten en etablert toppspiller.

Det begynte i Øygard, der han som 16-åring var tiltenkt en plass på gutte- eller juniorlaget, men endte opp som måltyv på A-laget i løpet av svært kort tid.

Da Øygard ble til Sotra Sportsklubb ble Steffen med videre. Til 3. divisjon, der spesielt andreåret ble bra. Han scoret mye.

Flere tilbud fra Brann

Brann hadde allerede fått øynene opp for ham, men det skulle fortsatt gå en stund før han meldte overgang.

- Jeg angret egentlig litt på at jeg ikke gikk til Brann første gang jeg fikk sjansen. Men før 2012-sesongen tok jeg steget da en ny mulighet kom. 2. divisjon med Brann 2 fristet, minnes han.

Da hadde han gått fra 4. divisjon og 3. divisjon til 2. divisjon. Og nok en gang ble andreåret hans i en ny divisjon det beste.

- Det har ofte vært sånn for min del. Andreåret blir best, innrømmer han.  

Hentet til OBOS-opprykk

Branns A-lag hadde fått øynene opp for Steffen og inviterte ham med på treningsleiren til Florø sommeren 2012. Men den første muligheten til å spille seriefotball i en av de to øverste divisjonene kom likevel i Nest-Sotra.

- David Nielsen maste veldig på å få meg dit. De spilte i samme divisjon som Brann 2, men kjempet i toppen. Jeg meldte overgang på sommeren 2013 og fikk være med på opprykket til Adeccoligaen, minnes angriperen.

Det ble tolv scoringer i debutsesongen på nest øverste nivå. Og da han året etter, i det så da var omdøpt til OBOS-ligaen, scoret ti ganger på vårsesongen, ble han igjen forsøkt hentet tilbake til Stadion. Rødtrøyene var i samme divisjon og trengte en som kunne skyte dem opp igjen i Tippeligaen.

Jeg angret egentlig litt på at jeg ikke gikk til Brann første gang jeg fikk sjansen.

— Steffen Lie Skålevik

Steffen klarte ikke å si nei denne gangen heller. Etter ti mål for Nest-Sotra i vårsesongen ble det «bare» tre for Brann på høsten. Men det holdt til opprykk, og deretter ordnet han seks fulltreffere i Tippeligaen for nyopprykkede Brann som tok en overraskende sølvmedalje.

Det var stort for 23-åringen. Men det opplevdes nesten enda større å bli belønnet med en treårsavtale etter sesongslutt.

- Den kontrakten ga med en syk motivasjonsboost. Jeg ble giret og fikk bare enda mer lyst til å jobbe hardt, forteller han.

Best det andre året

Historien viser at Steffen Lie Skålevik bruker en sesong på å tilpasse seg til en ny sesong og at andreåret alltid blir hans beste.

- Jeg har alltid trengt et år i en ny divisjon for å etablere med. Det skjedde både i 3. divisjon, i 2. divisjon og i 1. divisjon.

- Og nå begynner ditt andre år i den øverste divisjonen. Det lover vel godt?

- Jada, ler han og innrømmer at tanken har slått ham. Det er nå det skal skje…

- Jeg tenker at jeg skal spille meg til fast plass på Brann-laget. Det var jeg ikke i fjor, så det er målet nå, innrømmer han ærlig.

- Du pleier å nå målene dine?

- Jo, jeg pleier det. Så lenge jeg jobber beinhardt går det som oftest bra. Jeg har ikke hatt så mye motgang, synes han selv. 

Når han ser tilbake, angrer han ikke på at han har tatt den lange veien gjennom divisjonene.

Det er ikke alle som kan gå fra guttefotball til å briljere i Eliteserien

— Steffen Lie Skålevik

- Jeg har hatt en saktere utvikling enn enkelte lagkamerater. Jeg har tatt ett steg av gangen. Det har vært min vei, og den har kanskje vært lengre, men erfaringen har vært nyttig. 

- Det er ikke alle som kan gå fra guttefotball til å briljere i Eliteserien. For meg har det handlet om å samle erfaring og forsøke å bli en bedre spiller år for år, forklarer Brann-spissen.

Hans neste sjanse til å kjempe for spissplassen i Brann er på mandag formiddag når Sogndal er motstander Estadion Municipal de Maspalomas klokken 11.30 lokal tid.

Annonse fra Eliteserien: