Et krevende år

Underskuddet for Brann i 2021 endte på 7,5 millioner. Dette er omtrent på samme nivå som i 2020, og var forventet etter nok et krevende år, både sportslig og arrangementsmessig.

Annonse:

– Som vi forventet ble det et regnskapsmessig underskudd for Brann også i 2021. Covid-19 la fremdeles begrensninger på aktiviteter og antall tilskuere, og dermed inntektsmulighetene våre. Krisepakkene fra myndighetene har hjulpet godt, men er som kjent ikke ment å skulle dekke hele inntektsbortfallet, forteller daglig leder i Brann, Therese Andvik Rygg.

Dårlige sportslige resultater hjelper heller ikke på inntekts-genereringen, men heldigvis har Brann mange og trofaste supportere og partnere som støtter klubben sin i både medgang og motgang. Omsetningsmessig var det derfor en økning på de fleste områder i forhold til i 2020.

– På kostnadssiden har hele organisasjonen bidratt til å finne innsparingstiltak som har vært mulig og forsvarlig, uten at det skulle gå ut over den sportslige satsingen. Spillerforsterkningene i overgangsvinduene ble gjort innenfor de kostnadsbudsjettene som var stilt til rådighet, fortsetter Andvik Rygg.

De mange utskiftningene i lederstillinger gjennom året - sportsjef, hovedtrener og daglig leder - er ikke gratis og den mye omtalte nachspiel-saken kostet også klubben dyrt, både i direkte utgifter og tap av omdømme.

Av forhold utenfor klubbens kontroll som har påvirket kostnadssiden negativt i 2021 er de høye strømprisene og omgjøringsvedtaket fra Statsforvalteren om delvis fritak for eiendomsskatt. Uten disse ekstrakostnadene ville underskuddet vært betydelig redusert.

Underskuddet i 2021 vil bli ført mot egenkapitalen, men grunnet de gode regnskapsmessige resultatene de siste årene før pandemien blant annet fra Fjordkraft-prosjektet, har Brann fremdeles en solid og god egenkapital.

Slik blir 2022-budsjettet

I budsjettet for 2022 som skal opp på årsmøtet 3. mars ser vi tydelig effekten av nedrykket fra Eliteserien. Inntektene er kraftig redusert, men anses fremdeles å være realistiske og offensive for et lag i Obos-ligaen.

– Det er viktig å tilrettelegge for et satsingsnivå som muliggjør opprykk til Eliteserien snarest mulig. Samtidig ønsker klubben å videreføre satsingen på utvikling av unge og lokale spillere, påpeker Andvik Rygg.

Det er derfor for 2022 budsjettert med et positivt driftsresultat, men med et underskudd på 4,5 millioner kroner etter finanskostnadene og med en oppside dersom vi lykkes sportslig og kommersielt.

– Dette gjør vi for å optimalisere sjansene for direkte opprykk. Samtidig kan vi gjøre det siden vi har en solid egenkapital, kontroll på likviditeten og stabile og trofaste samarbeidspartnere, fortsetter hun.

På Stadion har vi tro på at budsjetteringen inn mot årets sesong er fornuftig, men er klar på at å budsjettere med negative resultat ikke er bærekraftig over tid.

Regnskap og budsjett skal endelig godkjennes av medlemmene på årsmøtet 3. mars. 

Her kan du lese styrets årsrapport og se regnskapene for 2021 og budsjettet for 2022.

Husk at du må melde deg på årsmøtet. Medlemsavgiften må også være betalt. Påmelding skjer her.

Diverse underlagsdokumenter til årsmøtet: 

Annonse fra Eliteserien: