Broen mellom A-laget og Akademiet

Helge Haugen (39) er toppspillerutvikler i Brann. I år har arbeidsoppgavene hans blitt tydeligere og målet er klart: Å få flere unge spillere fra eget akademi opp på A-laget.

Annonse:

– Jeg har hatt rollen som toppspillerutvikler siden 2018, men i år har vi definert den tydeligere, sier Helge Haugen. 

Som spiller fikk Helge Haugen 129 kamper for Brann og scoret fem mål. Etter Brann-karrieren spilte han også for Tromsø, Hønefoss og Sogndal. Da spillerkarrieren var over i 2014 gikk han inn som fysisk trener i Sogndal, før han kom tilbake til Brann i 2017. Han ble toppspillerutvikler i 2018, men i år er arbeidsoppgavene enda mer spisset. 

Bruker spillererfaringen

På toppnivå i norsk fotball endte Haugen med over 300 kamper. Erfaring han har tatt med seg på veien, skal han overføre til fremtidens Brann-spillere. 

– Jeg vet hva som kreves for å nå dit, og jeg vil at hver enkelt av de unge spillerne skal få ut sitt fulle potensial. De må gjøre jobben selv, men vi skal legge tilrette for at de skal nå lengst mulig, sier Haugen. 

En vanlig arbeidsdag for Haugen starter med møter med trenerteamet til A-laget om morgenen, der blant annet treningene blir planlagt. Underveis i treningene har han ekstra oppfølging av de yngste i A-stallen. Gjennom uken er det også faste møter med trenerne i Akademiet, og når Korona-pandemien er slått ned vil han ha en mer aktiv rolle rundt Brann 2/G19. Haugen har også hovedansvaret for å følge opp Brann-spillere som er på utlån. 

– Vi forynger troppen, og i 2021 vil det være mange flere unge spillere som får mye spilletid på A-laget, enn det har vært de siste årene. Med de spillerne vi har vet vi at det vil bli bra, men vi vet ikke hvor fort det vil gå. Det kan gå seg til på noen måneder, eller det kan gå 12-24 måneder. Vi i trenerteamet og Helge gjør i alle fall alt vi kan for at alle spillerne, både unge og erfarne, skal ta steg og bli enda bedre, sier Kåre Ingebrigtsen. 

Daglig leder Vibeke Johannesen følger spent med på foryngelsen av A-stallen. 

– Vi sa sommeren 2019 at vi skulle få et yngre A-lag med flere lokale spillere. Dette arbeidet er i full gang, og det jobbes hardt i hele klubben for at de unge spillerne skal ha best mulig forutsetninger for å lykkes som A-lagsspillere, sier hun. 

«Class of 21»

Som en del av Brann sitt identitesprosjekt i 2021 har begrepet og arbeidsgruppen «Class of 21» oppstått. Branns «Class of 21» har ukentlige møter med Helge Haugen og coach i Olympiatoppen, Michael Jørgensen. Spillerne som er med der er: Ole Martin Kolskogen, Ole Didrik Blomberg, David Møller Wolfe, Filip Delaveris, Aune Heggebø, Markus Olsen Pettersen og Moonga Simba. Møtene skal gi de yngste spillerne flere verktøy til å utvikle seg best mulig som fotballspillere.

– Vi går blant annet gjennom situasjoner på video med hver enkelt spiller, der vi ser på både hva de gjør bra og hva som kan bli bedre i trenings- og kampsituasjoner. Hva vi ser på varierer fra spiller til spiller, for det er forskjellige krav til forskjellige roller, sier Haugen. 

I tillegg til ekstra oppfølging av de yngste spillerne på A-laget er Haugen involvert i utviklingen av spillerne i Brann-Akademiet som har kommet lengst i utviklingen. 

Annonse fra Eliteserien: