Dette er Branns «Class of 21»

Ukentlige møter med blant annet gruppearbeid, utviklingsfokus og hvordan håndtere med- og motgang. Det skal gi de yngste spillerne i A-stallen verktøyene til å nå sitt fulle potensial på fotballbanen.

Annonse:

– Det er et viktig og interessant prosjekt å følge. Det er en større gruppe unge lovende spillere i A-stallen nå, og med dette prosjektet håper vi at de skal ta store steg fremover, sier daglig leder, Vibeke Johannesen.

«Class of 21» er nok et ukjent begrep for deg som leser. Grunnen er at det er lite omtalt til nå, men les videre så skal du få en grundig innføring i hva det innebærer.

Inspirert av Manchester United

Michael Jørgensen fra Olympiatoppen Vest, har vært brukt som fagperson inn i arbeidet med «Class of 21». Prosjektet oppstod under jobben med å skape kulturbærere, da der raskt pekte seg ut noen lovende unge spillere. Prosjektnavnet er inspirert av Manchester United sin «Class of 92»-gjeng, der spillere som David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville, og Paul Scholes var med.

Nå har Brann seks spillere født på 2000-tallet i A-stallen. Det er Ole Martin Kolskogen, Ole Didrik Blomberg, David Møller Wolfe, Filip Delaveris, Aune Heggebø og Moonga Simba. Markus Olsen Pettersen er født i 1999, og er også med.

– De spillerne har møter med Michael (Jørgensen) og toppspillerutvikler Helge Haugen én gang i uken, sier Brann-trener Kåre Ingebrigtsen.

Helge Haugen har en nøkkelfunksjon i prosjektet. Hans erfaring fra ulike miljøer, samt hans fotball kompetanse, er driveren i prosjektet. Han står for den daglige oppfølging og coachingen på feltet.

På grunn av innreiserestriksjoner har ikke Simba fått være med på møtene ennå, men han blir en del av det når regjeringen gir grønt lys for at han får komme til Bergen.

Gi verktøyene

Spillerne treffes cirka èn gang i uken og møtene inneholder mye gruppearbeid. De blir hele tiden minnet om å ha fokus på utvikling og ikke bare prestasjoner. Andre temaer er hvordan man håndterer med- og motgang, eller hvordan den indre dialogen med seg selv er når ting går dårlig eller man gjør feil.

De får hjemmelekser, evaluere seg selv og hverandre, samtidig som de støtter tett opp når en spiller lander i motgang.

– Det er ikke så mange unge spillere fra Bergen som har slått gjennom i Brann tidligere. Nå setter vi ekstra fokus på å gi dem de rette verktøyene, for å hjelpe dem på veien. Blant annet gjøres de mer bevisst på hva som venter dem i tiden fremover, og hva som kreves for å oppnå ambisjonene. Det er et press fra omverden, og et viktig tema er hvordan man skal takle det og ikke la seg påvirke – både i med- og motgang, sier Ingebrigtsen.

– Merker du noen forskjell på dem?

– Ja, det har hatt effekt. De er roligere og mer balansert, så dette har de godt av. Som tidligere spiller skulle jeg gjerne hatt tilgang på det samme da jeg var på den alderen. For at de skal nå målene sine må de gjøre jobben selv, men vi som trenere er redskaper som skal hjelpe dem på veien.

Fornøyde spillere

Spillerne som er med i prosjekt «Class of 21» er veldig fornøyd med opplegget. Her forklarer noen av dem hvilken effekt det har hatt.

– Det er et veldig kjekt og nyttig prosjekt. Mental trening er veldig undervurdert og noe som har fått for lite oppmerksomhet i fotballen. Det har hatt ganske stor effekt på meg. Jeg klarer som oftest å koble på hodet mitt, selv de dagene jeg er veldig sliten. Det har gitt meg en bedre og mer stabil treningshverdag. Det er også veldig interessant å høre på hvordan de andre ungguttene tenker i ulike scenarioer, der vi kanskje har ulike tankeganger. Da får vi både erfaringer og vi lærer å kjenne hverandre bedre, sier David Møller Wolfe.

Av spillerne som er med i prosjektet er det Ole Martin Kolskogen som har flest kamper for Branns A-lag.

– Jeg syns vi blir gjort bevisst på hva som skal til for å ta det neste nivået, og jeg trives godt i gruppen, sier han.

Ole Didrik Blomberg kom til Brann fra Åsane i fjor høst.

–  Dette er nyttig for oss unge. Det hjelper oss å ta ansvar på banen, uavhengig av alder. Jeg har allerede merket forskjell på hvordan jeg opptrer både på og utenfor banen, sier Blomberg, og legger til at han har blitt tryggere på seg selv siden prosjektet startet.

– Jeg har stor tro på at det kan bli bra. Michael Jørgensen sin erfaring fra det høyeste  prestasjonsnivå, som setter standarden, og individuelle videogjennomganger sammen med Helge Haugen er blant tingen som er blitt innført. Jeg merker også en stor forskjell i at trenerne virker som de vil gi stor tillit til de unge spillerne – samtidig som det stilles høye krav til at vi må prestere, sier Aune Heggebø.

Annonse fra Eliteserien: