Vil til Europa med Brann

Bli bedre kjent med Branns høyreback, Jon-Helge Tveita.

Annonse:
  • Utover høsten vil det komme flere lengre portretter på brann.no med spillere fra a-laget. Intervjuene er gjort og ført i penn av Ricky Heggheim. 

8. august 2018: Sarpsborg 08 spiller klubbens viktigste kamp noensinne. Motstander er sveitsiske St. Gallen. Bortekampen endte 1–2. Med bortemål i Sveits betyr det at Sarpsborg vil gå videre med 1–0. Østfold-lagets stjernespiss Patrick Mortensen ordnet biffen, og Sarpsborg er videre til 3. runde.
  
En av banens store spillere var en omskolert høyreback fra Stavanger.

– Min beste kamp i karrieren, sa Jon-Helge Tveita til lokalavisen.

Det Tveita ikke visste der og da, var at Europa-eventyret bare så vidt hadde startet. Sarpsborg gikk hele veien til gruppespillet, og spilte mot lag som Beskiktas, Genk og Malmö.

Siddisen spilte alle europacup-kampene til Sarpsborg 08 den høsten, med unntak av bortekampen mot Besiktas der han var skadet.

– Det var et fantastisk eventyr. Jeg drømmer om å oppleve det samme her i Brann, sier Tveita med stjerner i blikket.

Fra Forus til Brann Stadion

For Jon-Helge Tveita startet fotballeventyret tidlig. Allerede i 5-årsalderen meldte han seg til tjeneste for lokalklubben Forus og Gausel. Der spilte han helt til han var 16 år.

– Storebroren min spilte på laget og faren min var trener. Det var naturlig for meg å spille på Forus. Jeg fikk også tidlig hospitert meg på A-laget med spillere som var eldre enn meg.

Etter hvert fikk større klubber øye på talentet. Tveita trente både med Sandnes Ulf og Stavanger IF. På det tidspunktet spilte begge klubbene i 2. divisjon. Han var 16 år og måtte ta et valg om han ville satse på toppfotballen. 

Jon-Helge valgte til slutt å signere for Stavanger IF. Først og fremst fordi det var de som rykket opp til det som da het Adeccoligaen.

– Jeg begynte på Wang Toppidrettsgymnas. Det lå kort vei fra fasilitetene til Stavanger IF. Det var derfor naturlig for meg å velge dem, sier Tveita.

Branns høyreback fikk en god start i sin nye klubb. Han fikk debuten sin på nivå 2 rett før han fylte sytten år. Veien videre skulle imidlertid ikke gå så smertefritt. En stygg skade i forsesongen 2010 satte unge Tveita ut av spill i et helt år. Da Tveita var tilbake på banen, hadde Stavanger IF rykket helt ned til 3. divisjon. En telefon fra Viking skulle bli redningen.

Møte med Hareide

– Sommeren 2011 fikk jeg muligheten til å spille JetCup med juniorlaget til Viking. Det endte med at A-lagets trener Åge Hareide signerte meg. Samme år fikk jeg et innhopp i eliteserien hjemme mot Start. Da fikk jeg en assist. Så scoret jeg i siste seriekamp mot Rosenborg på Lerkendal. Det var en veldig fin start på Viking-karrieren, mimrer Tveita.

Tveita fikk spille en del under Åge Hareide og spanjolen Josep Clotet Ruiz, men slet med tilliten da den tidligere landslagstreneren forlot Stavanger-klubben i sommer 2012. Vikings nye trener Kjell Jonevret ville satse på mer rutinerte spillere. Dermed dro Tveita én divisjon ned til Bryne. Først på lån, så permanent. Tre sesonger ble han på Jærlaget før elitelaget Sarpsborg 08 tok kontakt.

Jon-Helge Tveita Bryne -- foto Morten Olsen Digitalsport
Jon-Helge Tveita fra tiden i Bryne. Foto: Morten Olsen, Digitalsport

– Jeg satt på benken i en periode helt i starten i Sarpsborg, men etter hvert spilte jeg meg til fast plass som høyreback. Det var en fantastisk tid jeg fikk i den klubben.

Sarpsborg 08 etablerte seg i toppen av norsk fotball i de fire årene Tveita spilte på laget. Østfoldsklubben kom på 6. plass i 2016 og tok bronsemedaljer i 2017. I tillegg spilte laget cupfinale og fikk seg et Europa-eventyr i 2018.

Og det var nettopp gruppespillkampene i Europaligaen som ble Jon-Helge Tveitas store gjennombrudd.

– Det er noe jeg aldri kommer til å glemme. Det var en sinnsyk kul opplevelse. Jeg hadde spilt litt back i Viking-tiden, men kom til Sarpsborg som kantspiller. Så ble jeg brukt som høyreback i Europa, og lyktes stort i den rollen. Siden har jeg vært back, forteller Tveita.  

Overgangsrykter og langvarig skade

Etter suksessen i Europa fikk Tveita mye positive omtaler i media. Det verserte også en del rykte om klubber som interesserte i å knytte til seg den omskolerte høyrebacken. Rosenborg var nevnt, men også klubber på kontinentet hadde siddisen i kikkerten.

Jon-Helge Tveita Sarpsborg 08 foto Arve Johnsen Digitalsport
Jon-Helge Tveita fra tiden i Sarpsborg, her i duell med Pål André Helland i Rosenborg. Foto : Arve Johnsen, Digitalsport

– Jeg vet ikke så mye om konkrete klubber som var interesserte, men det var mye positivitet rundt meg på den tiden. Jeg vet i hvert fall at det var en talentspeider fra en nederlandsk klubb som så på og var svært interessert.

Midt opp i alt dette kom den særdeles ubeleilige skaden. I stedet for å spille i utlandet ble det et helt år på sidelinjen. I en periode var Jon-Helge usikker på om han noen gang kunne komme tilbake på toppnivå. 

– Det var først i etterkant av skaden at jeg forsto hvor ille det var. Det er folk som har måtte fjerne hele akillesen på grunn av de samme problemene som jeg fikk, sier Tveita, som gikk gjennom tre operasjoner og en lang rekonvalesenstid før han ble spilleklar igjen.

Takknemlig for sjansen i Brann

Det er ikke alle klubber som signerer langtidsskadde spillere, men det var akkurat det Brann gjorde da klubben signerte Jon-Helge i februar. Da hadde spilleren som imponerte alle i Europaligaen i 2018 vært klubbløs i to måneder.

Tveita sier at han er svært takknemlig for at Brann ville satse på ham. Han er klar over det ikke er gitt at klubber ville signere ham når det lenge var uklart hvor lenge det ville ta før han kunne spille fotballkamper igjen.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært en lang og omfattende opptreningsperiode. Da var det godt å ha et team rundt seg som tar vare på deg og vil ditt beste. Det har jeg fått i Brann. De har vært der når jeg har tvilt på om det i det hele tatt var mulig å komme tilbake. Jeg setter stor pris på det Brann har gjort for meg i denne perioden.

Vil til Europa med Brann

Jon-Helge Tveita opplevde store øyeblikk i den europeiske fotballscenen med Sarpsborg. Nå vil han gjøre det samme i Brann.

– Brann er en storklubb i Norge. Klubben har et fantastisk publikum og har rammene som skal til for å lykkes helt i toppen. Jeg har ekstremt lyst til å oppleve noe det som jeg opplevde som Sarpsborg-spiller her i Bergen. Det er disse opplevelsene som du vil huske etter karrieren. Det håper jeg virkelig vi kan få til i Brann.

Utenom fotballen studerer Tveita økonomi på BI. Som mange andre fotballspillere ble han også bitt av golfbasillen og er ikke fremmed for å ta en runde med golf når det skulle passe. Som Stavanger-gutt er det nå blitt enklere for ham å besøke familien i hjembyen sammenlignet med tiden i Sarpsborg. Det er likevel fotball og Brann som er hovedfokuset hans.

– Brann-fansen har ikke sett det beste av meg ennå. Den fysiske formen sitter bra, men det vil fremdeles ta litt tid før alt annet sitter. Jeg har ikke fått spilt treningskamper eller Brann 2-kamper før jeg ble kastet ut i eliteserien. Det er selvfølgelig helt fantastisk å kunne bidra mye mer enn det jeg hadde ventet på forhånd, men jeg har mer å gå på.

– Og det vil komme, smiler Jon-Helge Tveita.

 

Annonse fra Eliteserien: