Bli kjent med: Lesehesten som ble god i fotball

For de fleste fotballspillerne er det å spille på A-landslaget noe fjernt og tilnærmet umulig. Det samme kan kanskje sies om det å møte Borussia Dortmund foran 65.000 tilskuere. Å spille cupfinale og ta seriemedaljer er heller ikke alle forunt. Thomas Grøgaard opplevde alt dette som 21-åring.  

Annonse:
  • Utover høsten vil det komme flere lengre portretter på brann.no med spillere fra a-laget. Intervjuene er gjort og ført i penn av Ricky Heggheim. 

Branns venstreback var bare 16 år gammel da han dro til Skien for å gå på toppidrettsgymnaset. Der var veien til juniorlaget til Odd kort. To år senere debuterte han på A-laget.

Ting gikk fort for Grøgaard på den tiden. Som 19-åring spilte han seg til fast plass i Skiens-lag. Året etter spilte han alle seriekampene for et Odd-lag som tok bronse. Da kom telefonen fra landslagsledelsen. 

– Ja, det gikk veldig fort. Det Odd-laget som jeg spilte på var veldige gode i de årene. Vi tok medaljer både i 2014 og 2016 og vi spilte Europacup tre år på rad. Jeg ble kastet ut i det som tenåring og følte at jeg grep sjansen.

Thomas Grøgaard lan
Thomas Grøgaard før han ble Odd-spiler. Foto: Per Eckholdt/KV – Kragerø Blad Vestmar

20 år gammel ble Thomas Grøgaard tatt opp på A-landslaget i treningskamp mot De Forente Arabiske Emirater. Riktignok var det kun hjemlige spillere som ble tatt ut til denne treningskampen, men for unge Grøgaard var det nok en bekreftelse på at han holdt høyt eliteserienivå allerede da. Kampen endte 0–0. Ingen baklengs på venstrebacken. Det skulle bli mer og bedre internasjonal motstand senere.  

Valgte fotballen

Men fotball var ikke den eneste sporten unge Thomas Grøgaard utmerket seg i. Samtidig som han gjorde det bra på fotballbanen hjemme i Kragerø, spilte han håndball frem til 14-årsalderen. 

– På et tidspunkt måtte jeg velge mellom fotball og håndball. Det ble fotball til slutt, og det valget har jeg ikke angret på siden, sier Grøgaard.

At valget falt på fotballen var kanskje ikke så dumt, for høydepunktene kom på løpende bånd. Odd trakk storklubben Borussia Dortmund i playoff til Europaligaen i 2015. Det ble en spesiell opplevelse for 21 år gamle Grøgaard.

– Det var en utrolig stor opplevelse å møte Dortmund på et fullsatt Skagerak. De hadde mange gode spillere og vi ledet faktisk 3–0 etter 20 minutter spilt. Vi tapte 3–4, men det var  noe av det største jeg har opplevd på fotballbanen, mimrer Grøgaard. 

Blant spillerne på Dortmund som Thomas Grøgaard måtte bryne seg på var Marco Reus, Shinji Kagawa, Pierre-Emerick Aubameyang, Mats Hummels og Henrik Mkhitaryan. Ikke smågutter i fotballsammenheng. 

– Returkampen var også veldig kul, sier Branns venstreback.

– 65.000 tilskuere på Westfalenstadion. Og vi tok faktisk ledelsen der også. Det ble stortap til slutt, men det var veldig gøy likevel. 

Venstreback eller indreløper

Thomas Grøgaard har i Brann vist at han kan bekle i flere posisjoner. Han var blant banens beste spillere som indreløper borte mot Rosenborg i 2019. Det er ikke en ukjent rolle for ham.

– Jeg spilte på midtbanen i Kragerø, og gjorde det frem til jeg ble brukt som venstreback på G15-landslaget. Etter at jeg gjorde det bra der, ble jeg omskolert til back i Odd. 

Grøgaard er opptatt av bli skikkelig god i én posisjon. Han er klar på at han per nå behersker venstrebackrollen best, men utelukker ikke muligheten for å bli omskolert til en annen rolle på laget.

– Jeg mener at jeg har et ferdighetsregister som også passer godt til en posisjon sentralt på banen. Dersom Kåre kommer bort til meg og sier at han vil gjøre meg til knallgod indreløper, så er jeg absolutt åpen for å gjøre det.

Grøgaard er ikke typen som drømmer om å returnere til landslaget eller til Europa. Han er opptatt av det som han kan påvirke selv; å bli en bedre fotballspiller. 

– Jeg har egentlig forlengst sluttet med å drømme om noe som jeg ikke kan gjøre noe med. Jeg er opptatt av det som skjer nå, hva jeg kan gjøre for å bli en bedre fotballspiller og en bedre lagspiller. Jeg vet hvor gøy det er å være en del av et lag som fungerer godt, et lag hvor man spiller hverandre gode og presterer sammen. Det er jakten på dette som driver meg, sier Grøgaard.

Kristansund - Brann treningskamp 2019 Grøgaard 2

Full uke 

Branns venstreback har en travel arbeidshverdag. Han har bestandig studert ved siden av fotballen, og nå er han i gang med mastergraden sin i økonomi og admistrasjon. For Grøgaard sin del er det viktig å øke sin kompetanse, ikke bare i fotballen, men også i alt annet. 

– Jeg synes det er artig å lære nye ting. Nå bruker jeg kveldene til å forberede meg til forelsningene, men når jeg har tid til overs leser jeg også andre bøker. Jeg har alltid vært glad i å lese og lære om ting som jeg ikke kan fra før av. Men akkurat nå er fotballen og studiene i fokus, og da er egentlig uken helt full, smiler Grøgaard. 
 

Søndag klokken 18.00 skal Thomas Grøgaard og resten av laget i aksjon mot serielederne Bodø/Glimt. Få oppdateringer fra kampen i vår nye app!

Annonse fra Eliteserien: