Før kampen: Brann - Vålerenga

Serielederen skal i aksjon igjen! Les deg opp før kampen mot Vålerenga.

Brann tar imot Vålerenga til en av klassikerne i norsk fotball i den 13. serierunden. Kampen starter klokken 20.00 på søndag 10. juni og vises på TVNorge og Eurosport Player.

Oppgjøret mellom Brann og Vålerenga er en av de virkelig store godbitene i løpet av en sesong. Siden 1948 har klubbene møtt hverandre i hele 89 obligatoriske kamper. Statistikken mellom lagene er særdeles jevn.

Brann har vunnet 33, 21 har endt uavgjort og Vålerenga har 35 seirer. På Stadion har det vært mange målrike kamper mellom lagene de seneste årene, sett bort fra fjorårets oppgjør som endte 0-0. 

Siste fem kamper på Stadion:

  • 2017: Brann - Vålerenga 0-0 
  • 2016: Brann - Vålerenga 4-1 Barmen, Selvmål, Lie Skålevik, Huseklepp
  • 2014: Brann - Vålerenga 2-3 Grønner, Lorentzen
  • 2013: Brann - Vålerenga 3-1 Haugen, Larsen, Nordkvelle
  • 2012: Brann - Vålerenga 1-2 Ojo

Vålerenga ligger for øyeblikket på 6. plass i Eliteserien, men er bare tre poeng bak Rosenborg som ligger på 2. plass. Oslo-laget har variert i prestasjonene, men er inne i en fin periode med bare ett tap på de åtte siste kampene.

Det tapet kom til gjengjeld i forrige bortekamp, der de ble sendt hjem fra Alfheim og Tromsø med 0-3-tap i sekken. De har vært omtrent like gode på hjemme- og bortebane og har av 21 poeng hentet ti av dem på fremmed gress. 

Brann har ikke spilt hjemme på nesten en måned. Den gang tok gjengen imot FK Haugesund på selveste 16. mai, en kamp som endte uavgjort. Før det hadde Brann fire strake seirer og null mål mot.

I mellomtiden har Brann kriget seg til ett poeng borte mot Lillestrøm på Åråsen og tatt skalpen til fjorårets mestere, Rosenborg, på Lerkendal. Brann leder serien med seks poeng!

Det er et veldig solid Brann-lag som er klar til kamp, og kjempes det slik laget har gjort til nå i år, er det gode muligheter for at Vålerenga sendes slukøret tilbake til Østlandet. 

K P
2 Molde 29 56
3 Brann 29 55
4 Haugesund 29 50
5 Kristiansund 29 46
 

Søndagens dommer er Dag Vidar Hafsås fra Kolstad. Han har dømt syv kamper i Eliteserien i år og har delt ut tre straffespark. Dette er like mange han ga i hele fjor i løpet av 19 kamper. Hjemmelaget har vunnet tre av kampene han har dømt i år, to har endt uavgjort og bortelaget har gått seirende av banen to ganger. 

Jonas Grønner får sin kamp nummer 100 for Brann om han får minutter på søndag. Bismar Acosta fikk ikke den beste feiringen av sin Brann-kamp nummer 100, som han spilte i 1-4-tapet i cupen mot Lillestrøm. 

Flere gamle kjente

Det er mange i aksjon på søndag som møter gamle lagkamerater. Ruben Kristiansen ble hentet fra Vålerenga i 2016, der han endte opp med 41 kamper i løpet av 2014-15.

Henrik Kjelsrud Johansen kom til Bergen fra Oslo før denne sesongen og scoret fem mål på 36 kamper for Enga.

Sivert Heltne Nilsen har også noen år bak seg i Vålerenga før han ble hentet til Bergen. I løpet av årene 2014-15 fikk han med seg 28 kamper og tre mål for østlendingene. 

Daniel Braaten har også en fortid i VIF. 

På motsatt banehalvdel på søndag finner vi også noen som vi kjenner godt til. Både Amin Nouri eller Bård Finne har gitt Brann fine øyeblikk på Stadion i løpet av sin tid her.

Nouri fikk med seg 96 kamper for Brann i løpet av de tre sesongene han var her, og var en viktig brikke i laget som tok sølv i 2016. Bård Finne fikk en relativt kort, men mye omtalt karrière i Brann. I Brann endte han opp med 31 kamper i løpet av to sesonger og puttet 15 mål. Han huskes kanskje aller best for da han kom inn mot Roseborg på Stadion i 2012, og avgjorde kampen med sine to mål i en kamp som endte .  

Skader og suspensjoner

Bortsett fra langtidsskade Taijo Teniste forventes det at Brann har fulltallig mannskap å velge mellom. Midtbanetrioen Kristoffer Barmen, Sivert Heltne NIlsen og Peter Orry Larsen har slitt med diverse plager, men deltok på fellesøktene tidlgiere i uken. Det samme gjorde Vito Wormgoor, som gikk glipp av cupkampen mot Lillestrøm

Vålerenga har en del skader inn mot kampen. I forsvaret er Enar Jääger og João Diogo Serpa Meira ute. På midtbanen er Ernest Agyiri og Felix Horn Myhre ute med skade i tillegg til Samúel Kári Fridjónsson som er på landslagsoppdrag for Island. På topp mangler de Fitim Azemi. 

Kristoffer Barmen er ett gult kort unna suspensjon. 

Ukens Fantasy-tips

Det er igjen tid for å laste innpå med Brann-spillere, om du ikke allerede har gjort det. Vi har de to spillerne med mest poeng på hele spillet i form av Vito Wormgoor (80 poeng) og Gilli Rolantsson (73 poeng). Med tanke på at de er forsvarsspillere er det egentlig obligatorisk å ha dem på laget. 

Fantasy Steffen
LIE SKÅLEVIK ELLER JOHNSON: Hvem vinner spissduellen?

Fremover på banen er det først og fremst Gilbert Koomson og Steffen Lie Skålevik som bør være de aktuelle for laget ditt. På søndag blir det også en interessant duell mellom Skålevik og Engas Sam Johnson, som er nummer tre og fire på listen over Eliteseriens angripere med flest poeng.

Med tanke på prisen er det Skålevik (59 poeng/Pris: 7,3m) som foreløpig har gitt flest poeng per investerte krone, selv om Johnson (63 poeng/Pris: 9,5m) har fire poeng mer. Ellers er det lite som frister av spillere på Vålerenga. Den eneste aktuelle per nå er Jonatan Tollås Nation, men det er neppe lurt å sette ham inn før kampen mot Brann.

Kapteinsvalg denne runde kan godt være en Brann-spiller. Våre anbefalinger er Skålevik, Wormgoor eller Rolantsson.

Neste Brann-kamp er på Stadion mot Molde 1. juli. Sommeren er best på Stadion!

Kjøp billetter her

Kilder: Altomfotball.no, fantasy.eliteserien.no, fotball.no, nifs.no, tvkampen.com

Annonse fra Eliteserien: