- Vi vet hva 16. mai-kampen betyr

Bergenserne på laget vet alt om hva 16. mai-kampen betyr for Bergen og Brann.

Annonse:

16. mai. Bare smak på ordet og assosiasjonene kommer raskt. Brann-kamp, folkefest, fulle tribuner, glede og forventning.

En slags forlengelse av nasjonaldagen. De som vet best hva dette betyr er Branns egne bergensere.

Har scoret på 16. mai

Sånn ser det ut på tribunene når Brann inviterer til 16. mai-fest.
Sånn ser det ut på tribunene når Brann inviterer til 16. mai-fest.

Kristoffer Barmen er vokst opp i Brann og har gått på Stadion siden han var en liten pjokk. Siden han satt på benken i 2-1-seieren mot Start i 2011 har han spilt i fire 16. mai-kamper.

- 16. mai betyr en sjanse til å ta tre poeng foran en fullsatt Stadion. Det er en stor dag med en påfølgende stor dag, sier indreløperen til Brann.no.

Han scoret i 5-0-seieren mot Sogndal i sin første 16. mai-kamp tilbake i 2012 og vet hvordan stemningen kan være dagen etter:

- Det er alltid viktig for hvordan 17. mai blir, og det er klart viktig for oss som går i toget med en seier i bagasjen, sier Kristoffer Barmen.

- Den mest spesielle kampen i året

Det er mange som får en bedre 17. mai av en Brann-seier dagen før. Dette vet også Fredrik Haugen:

- Det er kanskje den mest spesielle kampen i året. Det kommer mye folk og det er veldig viktig å vinne. Det er en helt spesiell stemning på disse kampene, sier han.

Det er kanskje den mest spesielle kampen i året.

— Fredrik Haugen

Haugen spilte sin første 16. mai-kamp for Brann i 2011 og har spilt i alle 16. mai-kampene siden den gang. Men han venter på scoringen fremdeles:

- Det hadde vært gøy med scoring, men det viktigste er at laget vinner, absolutt. Jeg har en forventning om tre poeng, det er det som er viktigst, smiler han.

- Det er opp til oss

Jonas Grønner gjorde sin Brann-debut nettopp på 16. mai tilbake i 2012 med et innhopp, noe han minnes godt:

Det er den første kampen man sjekker når terminlisten kommer for å se hvem vi møter.

— Jonas Grønner

- Den henger høyt. Men bare det å vinne på 16. mai er kult.

- Jeg husker veldig godt hvordan det var og vet hvordan forskjellen er på seier og tap når man går i tog dagen etterpå. Det kan være kult eller kjipt, så det er opp til oss, sier midtstopperen.

16. mai-kampen er alltid noe å se frem til, noe Grønner også er klar på:

- Det er den første kampen man sjekker når terminlisten kommer for å se hvem vi møter. Det er folkefest hver gang og en mulighet til å spille til oss litt publikum for de neste kampene. Det blir fest, fastslår han.

- En kamp man vil score i

Kasper Skaanes fikk sin første 16. mai-kamp mot Bodø/Glimt i 1-2-tapet i 2014 og spilte også i 2-2-kampen mot Nest-Sotra året etter.

Indreløperen som vokste opp bare et steinkast fra Stadion vet alt om forventningene til denne kampen:

- Det er jo alltid spesielt med 16. mai. Det er jo den kampen du som supporter og spiller gleder deg mest til. Og det er alltid bra trøkk og god stemning og uten tvil den gøyeste dagen i løpet av sesongen, forteller han.

Nå vil Skaanes gjerne være med på en seier også. Sandefjord kommer på besøk med flere tidligere Brann-spillere på laget. Også noen som har lyktes på 16. mai i rød drakt:

- Erik Mjelde og Håkon Lorentzen vet hva det går i og har scoret her. Vi skal gjøre alt det vi kan for at de ikke skal få oppleve det med en annen drakt på. Det blir en tøff kamp, men vi er klare, sier Kasper bestemt.

Derimot ville det å få til en scoring nettopp i denne kampen vært midt i blinken:

- Selvfølgelig. Er det én kamp man vil score i, så er det på 16. mai foran ett fullsatt Stadion. Vi får gjøre det vi kan for å la det skje, avslutter han.

Første gang i Brann-drakt 

Selv om Torgeir Børven ikke er bergenser, men fra Øystese, vet også han at 16. mai er noe ekstra og gleder seg til kampen:

Jeg regner med at det er litt mer trøkk her enn i Skien og Oslo.

— Torgeir Børven

- 16. mai er jo folkefest uansett. Jeg har spilt på Ullevaal og i Odd og det er spesielt. Det blir det her også med fullt hus og god stemning.

Men han tror likevel det blir annerledes enn det han har opplevd andre steder før. Nå kan han få sin første 16. mai-kamp i Brann-drakten:

- Jeg regner med at det er litt mer trøkk her enn i Skien og Oslo, avslutter han.

Det er fremdeles billetter igjen til kampen. Men vær kjapp.

Kjøp billetter her

Annonse fra Eliteserien: