Tidligere Brann-trener Ray Freeman er død

Mannen som trente Brann til cupmesterskap i 1972 er gått bort, 74 år gammel.

Annonse:

Freeman døde i England søndag 27. januar. Begravelsen finner sted i Teversham All Saints Church mandag 18. februar.

Freeman ble Brann-trener i februar 1972. Han var bare 27 år gammel da han tok jobben. Han hadde selv spilt profesjonell fotball fra 17-årsalderen, men viste interesse for trenergjerningen allerede som 19-åring.

Han spilte blant annet fotball i San Diego i USA under George Curtis, som var norsk landslagstrener i samme periode som Freeman var i Brann. Det var nettopp Curtis som tipset Brann om den unge og ambisiøse engelskmannen da de trengte ny trener etter 1971-sesongen.

Kniksen fikk karantene

Freeman trente Brann med stor energi. Hans største triumf kom da han ledet laget til cupfinaleseier over Rosenborg i sitt første år. Det ga en lykkelig slutt på en sesong som begynte med noe så absurd som at lagets store stjerne, Roald «Kniksen» Jensen, fikk et halvt års karantene.

I en innendørsturnering i Haukelandshallen gikk den hjemkomne sønn, tilbake fra et lengre opphold i skotske Hearts, til fysisk angrep på dommeren etter en krangel om et innkast. Dommen var streng: Seks måneders utestengelse. Over hele Bergen ristet folk vantro på hodet.

Men i høstsesongen, med «Kniksen» på plass igjen, endte laget på 8. plass av de tolv lagene i den øverste serien og vant cupfinalen. Freeman sitt andre og siste år i Brann var også det siste med Roald Jensen på banen.

Freeman ble deretter etterfulgt av en annen engelsk trener, nemlig legendariske Bill Elliot. I 1975/76 var Freeman tilbake i Norge som trener for Frigg i Oslo. 

Brann har vært i kontakt med familien til Ray Freeman etter dødsfallet og sender en siste hilsen til begravelsen.

BILDET øverst er tatt på Stadion i 1972.

Bak fra venstre: Helge Karlsen, Oddvar Træen, Bjørn Dahl, Atle Bilsback, Ole Kobbeltvedt, Jan Erik Osland, Ivar Farrestvedt, Rune Pedersen, Erling Mikkelsen og Ray Freeman.

Foran fra venstre: Tore Nortvedt, Frode Larsen, Arnfinn Espeseth, Torgeir Hauge, Kjell Øyasæter og Roald Jensen.

SUKSESSEN med Brann for ukjente Ray Freeman ble omtalt i engelsk presse.
SUKSESS: At ukjente Ray Freeman gjorde suksess i Bergen ble omtalt i britisk presse.
Annonse fra Eliteserien: