Støtter Kreftforeningens kampanje: – Det har betydd alt

I sommer fikk Branns mangeårige materialforvalter Raymond Sanden (58) kreft. Nå håper han at hans historie skal hjelpe andre som havner i samme situasjon.

Annonse:

– Fra dag èn bestemte jeg meg for å være helt åpen om sykdommen. Jeg informerte først familien, og så kollegene mine. Det å ha noen å snakke med når slike ting skjer er viktig og det har betydd alt for meg, sier Sanden. 

Det var i sommer at han oppdaget en klump på halsen, og han tok kontakt med klubblegen i Brann. Derfra ble han sendt videre til undersøkelser, og det viste seg å være en ondartet svulst. 

Etter seks uker med 34 strålebehandlinger og fem cellegiftkurer er svulsten borte, men Sanden skal til jevnlige kontroller i tiden fremover for å sjekke at den ikke kommer tilbake. Han er nå tilbake i 50% jobb på Stadion. 

– Sjekk før det er for sent

Hans første arbeidsuke etter sykdommen er samme uke som Kreftforeningen lanserte sin kampanje «Menn snakk om det». Årlig får 18.000 menn kreft, og målet med kampanjen er å skape større åpenhet blant menn som blir rammet av sykdommen. 

For Sanden har det vært viktig å ha folk rundt seg han har kunnet snakke med underveis. 

– Det er typisk for menn på min alder, i 50-årene, at man ikke snakker så mye om slikt. Og at man gjerne tenker at det går bra, og oppsøker lege for sent. Jeg vil oppfordre alle som ikke føler seg helt pigg til å oppsøke fastlegen sin. Det er bedre å gå èn gang for mye, enn å vente til det kanskje er for sent, sier Sanden. 

58-åringen har vært Brann sin materialforvalter på A-laget siden 2002, men allerede i 1979 spilte han aldersbestemte kamper for klubben. 

Fakta om «Menn snakk om det»: 

Hvert år får over 18 000 norske menn beskjed om at de har kreft. Kampanjen har som mål å å føre til større åpenhet blant menn om kreftdignosen, slik at færre føler seg alene og at det blir lettere å oppsøke hjelp. 

Annonse fra Eliteserien: