Startet året med fysiske tester

Brann-spillerne begynte det nye året nøyaktig slik det forrige sluttet - med fysiske tester.

De siste sesongene er tester blitt en mer regelmessig del av lagets årsplan enn tidligere. Derfor var testing det siste som skjedde før spillerne avsluttet 2017-sesongen.

Deretter fulgte en egentreningsperiode på rundt fire uker før spillerne møtte på jobb igjen på Stadion - til nye tester. Tirsdag var hele A-stallen, samt de beste juniorene, igjennom et omfattende program fra tidlig formiddag til langt utpå ettermiddagen.

- Alt tyder på at spillerne har gjennomført den treningen de skulle i desember. Generelt kan vi si at testresultatene var bra, sier fysisk trener/toppspillerutvikler Helge Haugen. 

Spillerne gjennomførte tre tester:

  • Hurtighet (40 meter maks sprint)
  • Styrke (bein og overkropp)
  • Utholdenhet (såkalt jojo-test)

Saken fortsetter under bildet av Torgeir Børven fra tirsdagens hurtighetstest:

Helge Haugen sier at testing gir trenerteamet informasjon spillernes fysiske tilstand, blant annet for å kunne vite om man trener riktig.

- Vi sammenligner spillerne med deres egne resultatet fra tidligere, ikke med de andre spillerne. Det handler om å kvalitetssikre at vi har trent riktig og få en pekepinn på hva vi må jobbe med i fortsettelsen, sier han.

 Han tror også testene i starten av året virker motiverende på spillerne, slik at de sørger for å gjøre en skikkelig jobb i egentreningsperioden.

Men som han påpeker:

- Den viktigste observasjonen er den vi gjør i kamp og på trening. Men testene gir oss en del tilleggsinformasjon, sier Haugen.

I fjor vinteren begynte Brann-spillerne å trene med vester som inneholder GPS og pulsmåler. Teknologien gjør det mulig å monitorere all trening.

Verktøyet fra leverandøren STATSports «overvåker» aktiviteten til samtlige spillere online under trening og gir informasjon om all aktivitet, for eksempel hvor lang distanse man løper, spurter, akselerasjon og mye mer. I tillegg benyttes pulsbelte.

Annonse fra Eliteserien: