Slik gikk sesongen for lagene i Brann-akademiet

Seks debutanter i Eliteserien, seier i nasjonal serie og ti spillere tatt ut på aldersbestemte landslag. Her er en sesongoversikt for Brann sine lag i akademiet.

Annonse:

Brann 2/G19/G18

Kort om laget: Brann 2 spiller i tredjedivisjon og består hovedsaklig av juniorspillere. Til hver seriekamp kan tre spillere fra A-stallen være med. G19 laget spiller i G19 NM, mens G18 spiller i nasjonal serie. 

– Individuell utvikling har vært hovedfokuset i år, og i så måte har sesongen vært oppløftende. Mange spillere har tatt opp hansken og hevet nivået sitt. Det har bidratt til at flere spillere har kommet nærmere A-laget, sier trener Roger Naustan. 

I seriespillet med Brann 2 endte laget på en 9. plass, med god klaring ned til bunnstriden. I G19 NM kom laget til kvartfinalen der Sogndal ble for sterke, men i den nasjonale G18-serien gikk laget helt til topps. Der ble Mjøndalen slått 4–3 i finalen etter ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. 

G18-laget kvalifiserte seg også til Skandinavisk mesterskap, der de fikk møte de beste lagene i Skandinavia. Det endte med en 7. plass. I gruppesillet ble det tap mot danske Midtjylland og svenske Malmö FF og IF Brommapojkarna. I plasseringskampen mot Mjøndalen vant Brann på straffer.

Hele seks spillere fra eget akademi fikk også sin eliteseriedebut denne sesongen og ti spillere har blitt tatt ut i landslagstropper på aldersbestemte landslag (se lister lengre nede i artikkelen). 

– Neste år starter den tøffeste kneika; jobben mot å bli fullblods førstelagsspiller. Bak de som har vært synlige i trening og tropper hos A-laget i år, har flere andre spillere jobbet hardt og hatt stor fremgang. Spillere som vi håper kan nærme seg førstelaget i 2020, om utviklingen fortsetter, sier Naustan. 

Brann G16

Kort om laget: G16 laget spiller i NM for G16-lag, nasjonal serie og deltar i utenlandske turneringer. 

– Troppen har utelukkende bestått av ambisiøse fotballspillere i aldersgruppen 15-16 år, der drømmen om toppfotball har vært en forutsetning og en drivkraft for alle.  Spillerne har gjennom hele året jobbet dedikert i treningsarbeidet, jobbet aktivt med egne utviklingsmål og brukt treningsfeltet og kamparenaen til å ta ytterligere steg som spillere, sier G16-trener Hassan El Fakiri. 

I 2019 har laget bestått av 25 spillere – 13 av dem født i 2003 og 12 født i 2004. I NM nådde laget kvartfinalen for G16, der det ble stopp mot Vålerenga. I den nasjonale G16-serien ble det 3. plass i sluttspillet, og på veien dit ble blant annet Rosenborg slått 5–0 og Lillestrøm ble slått 7–0. 

Laget var også i utlandet på turneringer, først i Odense i Danmark tidlig i sesongen der de stilte i G17-klassen og møtte spillere som var opptil to år eldre. I en G15-turnering i Nederland havnet laget på 11. plass av 24 deltakerlag fra hele verden. Store lag som Tottenham og Club Brugge havnet bak dem, i en turnering som ble vunnet av Atletico Madrid.

Fire av lagets spillere har vært på G15 og G16-landslag, mens årets spiller på laget, Mikal Berg Kvinge, har fått sin debut i eliteserien. 

Brann G14

Kort om laget: Det yngste laget i Brann sitt akademi. Laget spiller i den nasjonale G14-serien, elitetiltak og deltar i turneringer i utlandet.  

– G14 har hatt en fin sesong. Først og fremst så handler det første året for nye Brann-spillere om utvikling. Man får en rolle som man skal forsøke å lære seg så godt som overhodet mulig. I trening, og i kamp. Min opplevelse er at spillerne virkelig har utviklet seg. Og når spillerne utvikler seg, så blir en av konsekvensene av det at laget også utvikler seg. Om man gjør hver spiller 10% bedre, så blir laget 110% bedre, sier G14-trener Tarjei Mork Øren. 

Laget har levert sterke prestasjoner denne sesongen. De gikk til topps i to nasjonale elitetiltaks-turneringer. Først på Lillestrøm i april og så i Oslo oktober. I august var laget i Danmark der de møtte de beste lagene i Skandinavia og der tok de seg helt til semifinalen. 

I seriespillet deltok laget i to nasjonale G14-serier, der de totalt sett ble et av de beste G14-lagene i landet. 

Debutanter og landslag

Denne sesongen har hele seks spillere fra Brann sitt akademi fått sine debuter i Eliteserien.

– Dette viser at det har blitt jobbet godt i akademiet dette året, både av spillere,trenere og ledere. Alle lagene har hevdet seg, både i nasjonale og internasjonale turneringer, denne sesongen. Fra neste sesong av skal vi ha flere lokale spillere inn i a-stallen og denne sesongen har flere fått muligheten til å vise seg frem. Både gjennom regelmessige treninger med a-laget og med spilleminutter i eliteserien, sier Rune Soltvedt, sportssjef i Brann. 

Og legger til: 

– Spesielt seks debutanter i Eliteserien gleder vi oss! Så får vi håpe at dette gir en ekstra motivasjon både for de og andre spillere til å jobbe knallhardt for å bli «varige» Brann-spillere.

Først ute var Aune Heggebø som kom innpå i 3–1-seieren mot Lillestrøm. Han er også den eneste av juniorene som har startet en kamp, det var mot Haugesund på Stadion – 21. september. 

De andre som har fått spilleminutter er: 

 • Nicholas Marthinussen.
 • Sander Marthinussen.
 • Emil Kalsaas.
 • Mikal Berg Kvinge.
 • Andreas Mjøs. 

Den yngste av de nevte spillerne er Mikal Berg Kvinge som er født i 2003. De fem andre er født i 2000 og 2001. 

I tillegg til seks debutanter i eliteserien har ti av spillerne fra akademiet blitt tatt ut i tropp til aldersbestemte landslag. 

 • Emil Kalsaas.
 • Marius Bildøy.
 • Eirik Moldenes.
 • Aune Heggebø.
 • Håvar Kleppe.
 • David Wolfe.
 • Mikal Maden.
 • Mikael Baisotti (ble skadet og måtte melde forfall).
 • Henrik Kjeilen Stenseide.
 • Mikal Berg Kvinge.
Annonse fra Eliteserien: