Ønsker å legge om til kunstgress før seriestart

Brann ønsker å bytte underlaget på Stadion fra naturgress til kunstgress. Går finansieringen i orden er det styret som skal vedta om det bli endring. Ønsket er at banen skal være klar til seriestart. Her er forklaringen:

Annonse:
  • Flere utfyllende spørsmål og svar om omleggingen ligger nederst i artikkelen.

Første gang kunstgress på Stadion ble diskutert var i 2009. Sist gang var i 2015, men den gangen ble det bestemt at man heller skulle jobbe for å utbedre treningsforholdene på Nymark. Gressbanene på Nymark er det Bergen kommune som eier og drifter. De siste halvannet året har begge gressbanene blitt forsøkt oppgradert av kommunen, men banene kan ikke brukes til trening.

– Vi har aldri hatt så dårlige treningsforhold som nå. De siste månedene har vi knapt fått trene på naturgress. Om vi skal ta steg sportslig og utvikle oss til å nå klubbens målsetning om å kjempe i toppen av norsk fotball, må vi ha bedre treningsforhold, og det vil kunstgress gi oss, sier sportssjef i Brann, Rune Soltvedt.

Raskere underlag

Brann ønsker spille en offensiv fotball der man styrer kampene med høyt tempo.

– For å få spille den fotballen vi og Bergen ønsker er kunstgress det beste underlaget. Lagene som spiller slik i dag er Bodø/Glimt og Molde, og begge de spiller på kunstgress, sier Soltvedt.

– Hva tenker spillerne om at det skal komme kunstgress på Stadion?

– De fleste spillere ønsker å spille på en god naturgressbane. Stadion-matten er god, men den tåler ikke at vi trener mye på den. Spesielt på denne tiden av året. Spillerne ønsker best mulige treningsforhold i hverdagen, og det får vi med å legge om til kunstgress. Gressbanene utenfor Stadion kan ikke brukes når det har regnet, og det er et problem i Bergen, svarer Soltvedt.

Motargumentene mot kunstgress har de siste årene gått på at lagene i Europa spiller på naturgress, og at spillere som er vant til kunstgress ikke er like attraktive for videresalg.

– De siste årene har vist oss at norske lag som spiller i Europa både kan ta steget inn i gruppespillet og utvikle spillere for videresalg, selv om de spiller på kunstgress. Vi skal også ha en større andel unge lokale spillere i troppen fremover, og alle disse er fostret opp på kunstgress, sier Soltvedt.

I 2020-sesongen av Eliteserien har det vært fire lag som spilte på rene naturgressbaner. Det har vært Brann, Sandefjord, Haugesund og Stabæk. Rosenborg spiller på hybridgress, naturgress som har fått sydd inn kunstgress. Det er også en løsning mange lag i Europa har, men det er kostbart.

En faktor som også er vurdert er om overgang til kunstgress vil kunne gi flere skader.

– Banene vi trener på har vært en bekymring for oss de siste årene. Stadig skifte mellom gressbane og kunstgress har gitt flere spillere problemer. Studiene på skader på kunstgress varierer noe, men det begynner å bli mange studier som bekrefter at kunstgress ikke gir økt skaderisiko. Det gjør oss sikre på at det er et trygt valg, sier lege i Brann, Magnus Myntevik.

15 millioner

Å legge om fra dagens naturgress til kunstgress på Stadion vil koste rundt 15 millioner kroner.

– Vi jobber nå med å få på plass finansiering. Vi er har hentet inn priser på arbeidet, snakket med flere klubber om deres erfaringer, fulgt med utviklingen og involvert bredt i organisasjonen. Dette er en vanskelig beslutning som klubben har diskutert i svært mange år. Det er opp til styret å ta en endelig avgjørelsen. Om styret vurderer det slik at de har det nødvendige beslutningsgrunnlaget på neste møte, og vedtar endring, så kan vi startet arbeidet på Stadion i januar og banen vil være klar til seriestart 5. april, sier daglig leder, Vibeke Johannesen. Og legger til:

– Banen og varmekablene på Stadion begynner å bli utdatert, og må uansett skiftes i løpet av de neste par årene. Det vil koste det samme som å legge om til kunstgress, men treningsforholdene ville forblitt de samme. Den viktigste jobben for å få gode sportslige resultater gjøres i treningshverdagen.

Brann er en medlemsstyrt klubb, og årsmøtet har vedtatt at det er opp til styret å ta avgjørelsen på hvilket underlag det skal være på Stadion.

– Vi er ydmyke på at det er mange følelser knyttet til underlaget på Stadion. Det har vært naturgress i alle år, men skal vi ta enda større steg sportslig må vi vurdere alle store og små områder som kan gi oss bedre forutsetninger. Vi vil aldri klare å etablere oss som en toppklubb om vi ikke har treningsfasilitetene i orden. Med å legge om til kunstgress vil vi få det, sier Johannesen.

For elite-fotball er det bare gummigranulat i kunstgressbanene som fungerer.

– Rundt banen vil det bli installert oppsamlere for gummigranulaten som går av banen. På den måte sikrer vi at minst mulig forsvinner ut i naturen. De nye varmekablene vil også bli koblet til fjernvarmeanlegget, som er mer miljøvennlig enn dagens løsning, sier leder for marked, kommunikasjon og samfunnsansvar, Therese Andvik Rygg.

Kunstgress på Stadion gir også muligheter for økte inntekter for Brann.

– Med kunstgress er det blant annet mulig å arrangere konserter igjen, uten at det ødelegger gressmatten. Vi vil også kunne ha flere familiedager der vi inviterer folk inn på Stadion-matten, og det gir en mulighet for at flere lag kan få spille på Stadion ved spesielle anledninger, sier Andvik Rygg.

Spørsmål og svar:

  • Hvorfor ønsker Brann å legge om til kunstgress på Stadion?
    • Tanken om å skifte underlag på Stadion har vært oppe til vurdering flere ganger, sist i 2015. Den gangen ble det bestemt å beholde naturgresset, og fokusere på å forbedre treningsbanene på Nymark. Fem år etter er treningsbanene på Nymark forsøkt utbedret, men de er dårligere enn noen gang. Det går hardt utover det sportslige når man ikke får trent på det underlaget man skal konkurrere på, med omlegging til kunstgress vil det bli gode treningsforhold hele året.
  • Når begynner arbeidet?
    • Om finansieringen går i orden og styret fatter et vedtak før midten av januar starter arbeidet alt da, slik at banen blir klar til seriestart.
  • Hva koster det?
    • Å bytte underlaget på Stadion koster rundt 15 millioner kroner.
  • Har Brann råd til det?
    • Det er en stor kostnad, og vi er i dialog med banken om finansiering gjennom lån.
  • Kan dere gjøre dette uten å spørre årsmøtet?
    • Årsmøtet har vedtatt at det er styret som tar avgjørelsene når det kommer til underlag på Stadion. Likevel ønsker Brann, gjennom denne artikkelen og på andre måter å holde medlemmene så godt involvert som mulig.
  • Når man først skal bruke så mye penger, kan man ikke da bruke det på utbedring av gressbanene?
    • Et alternativ har vært å sy inn kunstgress i banen på Stadion og treningsbanene. Det er noe Rosenborg har på sine, men kostnaden på det er 15 millioner kroner – per bane. Med banen på Stadion og to treningsbaner blir det 45 millioner kroner. I tillegg eier vi ikke treningsbanene selv, og brukstimene blir ikke markant høyere med den oppgraderingen. Klubben bør uansett skifte gress og varmekabler i nær fremtid, dette vil koste 10-15 millioner, uten av treningshverdagen blir forbedret. Når det gjelder treningsfelt utenfor Stadion er vi avhengig av Bergen kommune.
  • Hva mener spillerne om omleggingen?
    • De fleste fotballspillere foretrekker å spille på gress, men det må være gode gressmatter. De siste månedene har det ikke vært mulig å trene på gressbanene på Nymark, og spillerne har måtte trene på kunstgressbanene utenfor Stadion. Underlaget er der spillerne gjør jobben sin i treningshverdagen, og med å legge kunstgress på Stadion får man gode arbeidsforhold hver dag. Brann har det siste halve året av 2020 trent på fem forskjellige baner.
  • Hva er de sportslige argumentene for å bytte til kunstgress?
    • Brann ønsker å spille en offensiv fotball der man styrer kampene med høyt tempo. Denne spillestilen passer best på kunstgress, der ballen går fortere. Eksempler på lag som spiller slik er Bodø/Glimt og Molde, som begge spiller på kunstgress. Brann har som mål å utvikle flere unge lokale spiller til A-laget. De aller fleste av disse er oppvokst med spill på kunstgress.
  • Alle lag i Europa spiller på naturgress. Hvordan skal Brann utvikle spillere for videresalg når de ikke spiller på naturgress?
    • De klubbene i Norge som har vært best og tjent mest på spillersalg de siste årene er primært lag som spiller på kunstgress. De norske spillerne som gjør det best ute i verden i dag har også spilt mest på kunstgress gjennom sin tid i norsk serie.
  • Vil det ikke bli flere skader med kunstgress?
    • Banene vi trener på har vært en bekymring for oss de siste årene. Stadig skifte mellom gressbane og kunstgress har gitt flere spillere problemer. Studiene på skader på kunstgress varierer noe, men det begynner å bli mange studier som bekrefter at kunstgress ikke gir økt skaderisiko. Det gjør oss sikre på at det er et trygt valg.
  • Hvordan er kunstgress og gummigranulat forenelig med Brann sitt miljøengasjement?
    • Gummigranulat er det eneste som fungerer i kunstgressbaner i elite-fotballen. For å begrense de negative påvirkningene på miljøet vil det bli oppsamlere for gummigranulat rundt banen. Stadion er også lukket, så granulat fra Stadion vil ikke bli dratt med ut av Stadion-portene. Med omleggingen vil også varmekablene flyttes over på fjernvarme, som er mindre energikrevende enn dagens løsning.
  • Utenom det sportslige, hvilke nye muligheter gir det Brann å bytte til kunstgress?
    • Antallet brukstimer på Stadion vil øke betraktelig. I tillegg til at A-laget får trene jevnlig på sin hjemmearena ligger det også nye muligheter til å øke inntektene. Konserter, familiedager og andre arrangementer inne på Stadion-matten vil det nå bli mulig å arrangere. Det er likevel A-lagets kamper og treningshverdag som er det viktigste argumentet for bytte av underlag.
  • Hva betyr dette for Brann og mulig kvinnelag?
    • Med kunstgressbane på Stadion er det mulig for flere lag å spille kamper der. Med tanke på kvinnelag i Brann er det ikke tatt en avgjørelse der ennå. Også lagene i akademiet kan spille noen kamper på Stadion med nytt dekke.
Annonse fra Eliteserien: