Klare for seriestart og kvartfinale i Champions League, men hva har skjedd i vinter?

Her kommer daglig leder Christian Kalvenes med en oppsummering av Brann-vinteren, fra alle avdelinger i klubben.

Annonse:

I vinter har vi hatt spill i Champions League, byggeaktivitet på Brann Stadion og på Nymark, treningsleirer på Marbella og La Manga og nesten 10.000 solgte partoutkort. Nå er vi endelig klar til å invitere til seriestart igjen. Vi har veldig mye spennende foran oss, men aller først kommer det her en oppsummering av det som har skjedd siden avslutningen av 2023-sesongen.

Kvinnelaget

Kvinnelaget har vært i konkurransemodus nesten hele vinteren. 2023 ble avsluttet med den fantastiske kampen mot stormakten Lyon i Champions League på et fullsatt Åsane Arena 21.desember. Etter knappe 14 dager med juleferie, var jentene tilbake i trening. Slavia Praha ble slått 1-0 i Tsjekkia 25. januar og St Pölten ble beseiret 2-1 på Åsane Arena uken etter. 13 poeng i gruppespillet i Champions League, kun ett poeng bak gruppevinner Lyon er knallsterkt. Dermed kvalifiserte vi oss til en historisk kvartfinale. Onsdag 20.mars tar vi imot verdens beste kvinnelag Barcelona på Åsane Arena, med returoppgjør i Barcelona uken etter.

I vinterens overgangsmarked har vi forholdt oss relativt rolig, men vi er svært tilfredse med å ha gjort to nøkkelsigneringer. Den ene er Anna Aahjem fra Lyn. Hun er spiss og ble toppscorer i Toppserien i 2023. Den andre er vår hovedtrener Martin Peter Ho, som i januar signerte en ny 3 års avtale, ut 2026-sesongen.

Denne vinteren har vi takket av to spillere. Mille Aune har signert for Molde, mens Maria Brochmann signerte for svenske Djurgården. Maria har over mange år vært en notorisk målscorer for Arna/Bjørnar, Sandviken og Brann. Vi ønsker begge to lykke til videre i deres fotballkarrierer.

Jentene har nylig kommet hjem fra 12 dagers treningsleir på La Manga, der det ble 1-1 i treningskamp mot spanske Grenada. Toppserien starter allerede i dag med bortekamp mot LSK kvinner. Første hjemmekamp i serien blir 13.april mot Lyn på Stemmemyren. Dette blir også siste kamp på Stemmemyren før kvinnelaget flytter inn på Brann Stadion med hjemmekamp mot Rosenborg 5. mai.

Herrelaget

For herrelaget startet oppkjøringen 10. januar. Mens vi her hjemme kjempet oss gjennom minusgrader, snø og slaps i februar, tilbragte laget nesten hele måneden på treningsleir i Marbella med flotte temperaturer og svært gode treningsforhold. På treningsleiren ble det spilt tre kamper. Det ble 1-1 mot svenske Norrkøping, 2-0 seier over Rosenborg og 3-0 seier mot VIF.

Denne vinteren har det vært gledelig å kunne melde at forsvarsspillerne Jonas Torsvik, Eivind Helland, keeperne Martin Børsheim, Mathias Klausen og midtbanespiller Niklas Wassberg har signert nye 3 års avtaler med klubben. Det er også veldig viktig at vår hærfører og kaptein Sivert Heltne Nilsen har signert en avtale ut 2025. Jeg er også veldig fornøyd med at Per-Ove Ludvigsen takket ja til å ta jobben som sportslig leder, etter at Jimmi Nagel Jacobsen flyttet hjem til Danmark. Per-Ove Ludvigsen kjenner byen og klubben og forstår viktigheten av den strategiske røde tråden som skal skape en klubbidentitet som byen er stolt av.

I februar signerte vi to nye spillere. Den danske midtbanespilleren Emil Kornvig kom fra italienske Cittadella i Serie B, mens høyreback og U20-landslagsspiller Martin Hellan ble kjøpt fra Kongsvinger

I januar meldte Fredrik Børsting overgang til den danske 1.divisjonsklubben Vendsyssel, da vi innfridde hans ønske om å flytte hjem til Danmark av personlige og familiære årsaker. Vi har også valgt å låne ut Isak Tomar Hjorteseth og Rasmus Holten til Sandnes Ulf og Mjøndalen, for at begge skal få verdifull toppfotballerfaring i Obosligaen.

Vi serieåpner 1.april borte mot Tromsø, mens første hjemmekamp på Brann Stadion med helt ny gressmatte blir 7.april mot Fredrikstad.

Brann-Akademiet

I fjorårets siste seriekamp sikret Brann 2 ny kontrakt i PostNord-ligaen (2.div), en meget tøff arena for våre fremste talenter. Ole Martin Nesselquist er ny trener for laget denne sesongen. Han kommer fra jobben som trener for KR Reykjavik på Island. Vi er glade for at vi har bidratt til at flere av spillerne fra fjorårets Brann 2-lag har tatt steget inn i andre klubber i toppfotballen. Marius Trengereid har gått til Kongsvinger og Herman Stakset har gått til Levanger, begge i Obosligaen, mens Mikal Berg Kvinge har gått til Arendal i PostNord-ligaen. Vi ser ikke bort ifra at vi en gang i fremtiden ser en eller flere av dem igjen i Brann-drakt. Lykke til gutter!

2024 blir første året med et jentelag i Brann-akademiet. Laget skal trenes av Mads Andre Ringvold, og teller nå 17 spillere. For å få lisens til å spille i Toppserien er det et krav fra NFF at klubber må ha minst 3 jentelag fra 12-21 år. Brann har fått dispensasjon for å ha ett lag i 2024 og 3 lag innen 2025/2026. Vi mener at vi med denne tilnærmingen får en mest mulig skånsom rekruttering av spillere fra lokalfotballen. Vi kan hente ca. 16-17 spillere i året i stedet for 40 spillere i en engang. Vi gleder oss til å følge jentene i sin første sesong i 3.divisjon.

Kniksen-akademiet teller nå over 1.200 spillere fra ca. 75 klubber. Det er svært gledelig å følge med på disse treningene. Mange dyktige trenere og lærevillige gutter og jenter skaper mye god fotballaktivitet. Denne vinteren har vi hatt mye snø og slaps på banene. Vi har da gjennomført en rekke treninger inne i Fjordkraft-tribunen på Brann Stadion, der guttene og jentene har gjennomført teknikktrening og styrketrening for kjernemuskulatur. Tilbakemelding fra spillerne når jeg har observert øktene er at dette har vært kjempegøy.

De eldste årsklassene har i vinter deltatt i Riga cup og beseiret motstandere som Hammarby og Juventus. I påsken reiser vi med guttelag til cup i Barcelona, mens vi reiser med jentelag til cup i Madrid. Jentelaget har kommet i en spennende pulje og skal blant annet møte Barcelona, CF Madrid og danske Nordsjelland.

Anleggsløft for like muligheter

I november mottok vi den fantastiske gaven på 86 millioner kroner fra Trond Mohn og Sparebanken Vest for å kunne gjøre en solid oppgradering av banene våre, og dermed gi like fasiliteter for herrelaget og kvinnelaget. Siden starten av desember har det vært jobbet kontinuerlig med å oppgradere matten på Brann Stadion og to treningsbaner på Nymark.

Inne på Stadion har vi lagt vannbåren undervarme med fjernvarme fra Rådalen levert av Eviny. Nesten 30.000 meter med vannrør og 16.000 liter med frostvæske skal sørge for oppvarmet bane. Det er lagt ny sand fraktet fra Danmark og installert nytt vanningsanlegg. Topplaget er topp moderne hybridgress av samme typen som man finner på Santiago Bernabeu, Allianz Arena og i Haugesund her i Norge. Det vil også være nye doble LED-skjermer rundt banen som gir hele arenaen et fantastisk løft.

Treningsbanene får ny drenering, nytt vanningsanlegg og nytt hybridgress, tilsvarende inne på stadion. For å klare å drifte de tre banene på en god måte har vi ansatt Stein Erik Ebbesvik med bakgrunn fra Meland Golfklubb. Han går inn teamet som skal sørge for at topplagene våre får best mulig kvalitet på trenings- og kampbanene gjennom hele sesongen. Brann Stadion skal stå klar 23.mars, den ene treningsbanen 29.april og den siste treningsbanen 15.juli.

Kick-off

Torsdag arrangerte vi kick-off for 2024-sesongen på USF Verftet. Det ble en flott kveld der vi skapte en herlig stemning sammen med over 600 av våre fantastiske supportere og samarbeidspartnere. Kvinnelaget og herrelag ble presentert og både trenere og spillere fikk sagt noen velvalgte ord fra scenen. Dette var også kick-off for årets hjemmedrakt. I drakten har spillerne med seg supporterne ut på banen. Mønstrene fra Bataljonens flagg og klubbens stiftelsesår er sydd inn i front. Drakten

 blir selvfølgelig å finne i Brann-butikken og i utsalgsbodene når vi inviterer til årets første hjemmekamp på Brann Stadion 7.april.

Vårt samfunn, vårt ansvar og våre verdier

Stjernelaget og Gatelaget har trent godt gjennom vinteren. Gatelaget har en god og stabil gjeng på 15-20 spillere, som nå trenes av Frank Hansen. Frem mot sommeren har vi mye å se frem mot. 21.mars blir det treningskamp mot Ballspark-gjengen, 23-26.mai blir det treningsleir i Sverige og 26-28.juni blir det nasjonal turnering i Bodø.

I februar startet vi med Brann-sjansens 26.kull. De har spennende kursuker foran seg, der det skal bygges en god grunnmur for å ruste deltakerne for en god og trygg vei ut i arbeidslivet. Vi er utrolig stolte over at alle deltakerne av det forrige kullet nå er ute i arbeidstrening eller på eksterne kurs.

Vi har et godt og mangeårig samarbeid med barneavdelingen på Haukeland Sykehus. I januar var Sivert Heltne Nilsen, Sander Kartum og Niklas Castro på besøk på Leketerapien. Dette er veldig populært og til stor glede for barna. Vi ser også frem til gode opplevelser og minner i Hjertelosjen. I Hjertelosjen får barn og foreldre som har lange sykehusopphold et lite pusterom i hverdagen med fotballglede med Brann-kamp på Stadion.

Forskningsprosjektet Grønn Stadion, eller «Bosset ska’ hem», i samarbeid med NHH og BIR, pågår for fullt. Denne vinteren har prosjektet mottatt 300.000 kr fra Agenda Vestlandet til å videre utforske grad av forsøpling, sorteringsgrad mm. Dette arbeidet bidrar til at Brann Stadion og andre fotballstadioner verden over får unik innsikt, og kan ta gode og bærekraftige valg for fremtiden.

Årsmøtet

På årsmøtet 6.mars var styreleder Aslak Sverdrup, styremedlem Siv Skard og styremedlem Håkon Opdal på valg og ble gjenvalgt for to nye år. Saker som ble diskutert var blant annet priser på bortebilletter, revitalisering av medlemsutvalget, styrking av medlemsdemokratiet gjennom å øke antall medlemmer og ikke minst hvilket standpunkt SK Brann skal ha til VAR. Jeg er utrolig stolt over hvordan VAR-saken ble diskutert. Gjennom gode innlegg fikk vi høre hvordan supportere, dommere, støtteapparatet nærmest laget, medisinsk støtteapparat og andre medlemmer opplever VAR.  I avstemningen avgjorde medlemsdemokratiet at SK Brann skal være mot VAR. Saken vekker mange følelser, og da blir jeg både stolt og glad av at den ble diskutert med respektfull dialog og gjennomgående gode innlegg. Tusen takk!

Vi e’ Brann, Bergens stolthet!

Vi er utrolig takknemlig for støtten og engasjementet vi får fra nye og trofaste supportere og samarbeidspartnere. Vi kan med glede melde at alle losjene er utsolgt i 2024, men vi har fortsatt ledige plasser i mingleområdet i 4.etasje og i restaurantene i 3.etasje.

Vi ønsker i år flere nye store samarbeidspartnere velkommen. Eviny kommer inn på brystet på drakten til herrelaget, mens FotMob kommer inn på ryggen. Vår trofaste partner EGD øker sitt engasjement og kommer inn på baksiden av shortsen til kvinnelaget, plassen de også har på herrelagets shorts.

Vi har solgt nesten 10.000 partoutkort! Frydenbø-tribunen med våre syngende supportere blir full hver gang – en garanti for fantastisk stemning! Til kvinnelagets kamper på Brann Stadion har vi solgt over 600 partoutkort og vi har nesten fullt i restauranten i Sparebanken Vest tribunen. Dette er en firedobling av antall partoutkort vi hadde på Stemmemyren i 2023. Her er det bare å henge seg på.

Helgen 4-5.mai blir det superhelg på Brann Stadion. Da inviterer vi til herrekamp mot Rosenborg lørdagen og kvinnekamp mot Rosenborg søndagen. Klarer vi å fylle stadion begge dager? Fra og med den helgen blir Brann Stadion også kvinnelagets faste hjemmebane.

I fotballen snur det fort. Marginer med eller mot i tette og jevne kamper er forskjellen på suksess eller skuffelse. Det som er sikkert, er at vi er en klubb i utvikling. Brann-fotballen kommer til å gi oss fantastisk underholdning i år også. Enormt kok fra utsolgte tribuner kommer til å gi oss fantastisk stemning. Sammen er vi Brann, og sammen skal vi skape fantastiske opplevelser og stolte øyeblikk i 2024.

Tusen takk til alle dere som bryr dere, som engasjerer dere og som har hjertet Brann!

Vi e’ Brann, Bergens stolthet!

Christian Kalvenes

Annonse fra Eliteserien: