Azar Karadas i duell mot Marseille i Champions League-kvalifisering på Stadion, august 2008.

Ingen matcher Azars euro-erfaring

Med 21 kamper for Brann i Europa vet Azar Karadas (35) hva laget går til på torsdag.

Annonse:

Det er blitt 21 kamper og fire mål i Europa-sammenheng for Brann. Så langt. Ingen i dagens tropp har lignende erfaring i Brann-sammenheng. 

Han scoret to mål mot Basel i 4-4-kampen tilbake i Uefa-cupens første runde i år 2000. Men de to målene husker han ikke lenger.

- Nå har jeg headet mange baller siden den tid, så det er gått en del ut av hodet. Men jeg husker kampen, den var helt Texas, sier han til Brann.no etter tirsdagens trening er unnagjort.

Brann ledet 4-1 til pause etter scoringer fra Karadas (x2), Geirmund Brendesæter og Sergej Terehhov, men kampen endte 4-4 etter at Basel utlignet i siste spilleminutt.

Året etter fikk Brann spille kvalifisering til Champions League. Teitur Thordarson ledet laget og det ble to jevne kamper:

- Jeg husker godt kampene mot Levski Sofia i 2001. Jeg var ung, det var CL-kvalik. Teitur giret og fyrte oss opp veldig. Det var spesielt, forteller Azar.

Etter 0-0 på bortebane og 1-1 på Stadion, var det Levski Sofia som gikk videre.

Nesten i 2007

Azar Karadas med en stupheading mot Ronald Zubar og Olympique Marseille på Stadion i Champions League-kvalifiseringen august 2008.
Azar Karadas med en stupheading mot Ronald Zubar og Olympique Marseille på Stadion i Champions League-kvalifiseringen august 2008.

Etter at Brann vant serien i 2007 fikk Brann prøve seg i Champions League-kvalifiseringen i 2008. Etter sammenlagtseier mot Ventspils ble det dobbeltkamp mot franske Marseille.

- På hjemmebane hadde vi en sjanse. Vi følte de var et sterkt lag, men over to kamper så kan alt skje.

- De var nok hakket bedre enn oss. Det var en tøff kamp, men vi kunne kanskje hatt litt mer marginer med oss og fått et bedre resultat på hjemmebane, mimrer Azar.

Marseille vant 1-0 på Stadion og 2-1 hjemme på Velodrome Stadion.

Mot Modric på Stadion

Azar trekker også frem Everton- og Club Brugge-kampene som spesielle. Mot Club Brugge i 2007 tapte Brann 0-1 på hjemmebane, men vant 2-1 på bortebane og gikk videre til gruppespillet i Uefa-cupen.

Laget avanserte også fra selve gruppespillet og trakk Everton i den neste runden. Da ble det 0-2 tap på hjemmebane og 1-6 på Goodison Park.

I gruppespillet i 2007 vant Brann 2-1 mot Dinamo Zagreb. På dette laget spilte spillere som Luca Modric og Mario Mandzukic. Publikum visste neppe at dette kom til å bli verdenskjente spillere.

- Det er jo enere. Modric er en av verdens beste spillere. Artig at de har spilt på Stadion. De var veldig gode allerede allerede da, minnes Azar.

Robbie Winters har rekorden for flest scoringer for Brann i Europa med sine åtte nettkjenninger. Azar står med fire og kan ta innpå hvis han scorer i de kommende kampene:

- Jeg tenker lite på det. For meg handler det om å gjøre en best mulig jobb for Brann slik at vi kanskje kan klare å komme oss videre. Skulle jeg få et mål så er det hyggelig, men det er ikke det som er det viktigste, sier han.

Annen mentalitet i Europa

Eid-karen har spilt ute i Europa med flere lag enn Brann. Både med Benfica og Rosenborg har han samlet erfaring. Han vet at det er forskjell fra spill i Europa og hjemlig serie:

- Du har mer kontroll på lagene i Eliteserien, på styrker, svakheter, arenaer og hva som venter deg.

- I Europa er det større individualister og bedre enkeltspillere som avgjør kampene. De trenger ikke så mange sjanser for å score, forteller han.

Selv om Brann ikke har vært i Europa på ni år, skal forberedelsene være gjort:

- Vi bruker ganske god tid på analyser og skal være ganske godt forberedt. Det er spennende og ofte tette og jevne kamper i Europa. Det er over to kamper det blir avgjort, så det blir litt taktisk spill underveis også, sier Azar.

Det har ofte vært sagt at det er best å starte på bortebane først, når man skal spille i Europa, men det er ikke Azar sikker på er det beste alltid:

- Det kan være farlig. Man kan få med deg et farlig resultat som 0-0 eller 1-1. Å spille hjemme er alltid en fordel. Av og til kan det være godt å vinne mye hjemme først, sier han.

Godt forberedt

Det er ikke så mange av dagens Brann-spillere som har deltatt i europaspill, så Azar deler gjerne av sine erfaringer med de yngre på laget:

- Det kan vente deg en del uventede ting på hotellet, treningsanlegget og på kampdag. Under kampen kan det bli hett utpå der.

- Vi må ha riktig fokus og være mentalt til stede, ha fokus på det du skal gjøre og ikke la deg påvirke av alt annet utenfor, sier veteranen.

Til torsdagens bortekamp mot Ružomberok har Azar Karadas følgende tanker:

- Jeg forventer at vi er skjerpet og at vi går utpå med den innstillingen vi pleier å ha. At vi er gode i det kollektive og i formasjonen. Og forhåpentligvis spiller vi oss til sjanser og scorer mål, det er viktig i Europa, sier han.

Laget reiser fra Bergen tidlig onsdag morgen. Etter ankomst i Slovakia blir det både spillermøte og en lett treningsøkt:

- Vi har et analysemøte i morgen, så jeg ser frem til å bli kjent med motstanderlaget, avslutter han.

Kampstart torsdag er klokken 18.00. Kampen kan du se på Eurosport Norge.

Returoppgjøret spilles på Stadion torsdag 20. juli klokken 19.00.

Før det er det hjemmekamp mot Sarpsborg 08 i serien søndag 16. juli klokken 20.00.

Kjøp billetter her

Annonse fra Obos-ligaen: