Før kampen: Sogndal - Brann

Les deg opp før lørdagens vestlandsoppgjør på Fosshaugane Campus.

Annonse:

Det er klart for vestlandsoppgjør i den 10. serierunden i Eliteserien når Sogndal tar imot Brann på Fosshaugane Campus på lørdag klokken 18.00. Kampen vises på Eurosport Norge og kan høres på NRK Hordaland og BA.no.

Lagene spilte to treningskamper mot hverandre før sesongen. Først ble det 0-0 i midten av februar på Kanariøyene, og deretter vant Sogndal 2-1 i Vestlandshallen i slutten av mars.

15 år siden siste Brann-seier på Fosshaugane

Sist gang lagene spilte mot hverandre i seriesammenheng var på Fosshaugane 1. oktober i fjor. Da ble det også 0-0 i en kamp som best huskes for hendelsen hvor Martin Ramsland fløy i kroppen på Amin Nouri, etterfulgt av Bismar Acostas utvisning.

Siste Brann-seier i Sogndal kom tilbake i 2002. Da ble det 3-2-seier etter scoringer av Thorstein Helstad, Petter Furuseth Olsen og Tommy Knarvik.

Det er altså 15 år siden sist Brann-seier i saftbygden.

Siste fem oppgjør på Fosshaugane:

  • 2016: Sogndal – Brann 0-0
  • 2015: Sogndal – Brann 0-0
  • 2014: Sogndal – Brann 2-1: Orlov
  • 2013: Sogndal – Brann 3-1: Askar
  • 2012: Sogndal – Brann 2-0

Sogndal har et godt tak på Brann på eget kunstgress. Her er statistikken 11-4-2 i Branns disfavør. Totalt sett ser det bedre ut med 15-7-13 i Branns favør.

Sogndal på vei opp

Etter Sogndals litt svake sesonginnledning har laget nå vunnet to på rad. Viking ble slått 4-0 hjemme før Molde ble slått i egen lekegrind på 16. mai med 2-1 etter scoringer fra Martin Ramsland og Eirik Schulze. To sterke seirer på rad som viser at laget nå er i form.

Siste fem kampene viser en statistikk på 2-1-1, men kurven er altså oppadgående. Det gjør at laget nå står med elleve poeng og ligger på 11. plass på tabellen.

Sogndal har spilt fire hjemmekamper til nå og står med to seirer, én uavgjort og ett tap til nå. Det er her de scorer målene sine. Ni av tolv mål har kommet på Fosshaugane.

Sogndal har store skadeproblemer i forsvaret og forsterket laget med to rutinerte midtstoppere som egentlig hadde lagt opp. Kjetil Wæhler har gått rett inn på laget og vært en viktig bidragsyter, mens Espen Næss Lund har gjort to innhopp til nå.

Samtidig har den unge bergenseren Ulrik Fredriksen gjort en god figur i midtforsvaret. Han er sønn av tidligere Sogndal- og Brann-spiller Roar Fredriksen.

Brann tar innpå Rosenborg

Brann på sin side har også to strake seirer, men begge på hjemmebane. Sist ble det 5-0 mot Sandefjord foran et nesten fullsatt Stadion på 16. mai.

Rødtrøyene klatret opp til 3. plass på tabellen med sine 17 poeng og ligger kun tre poeng bak Rosenborg som gikk på en smell mot Tromsø i forrige runde.

Brann har 3-1-1 på sine siste fem kamper, mens borteformen viser 1-1-2 på de fire bortekampene Brann har spilt til nå i Eliteserien. Brann har scoret ett mål i snitt på sine bortekamper til nå.

Gilli topper fremdeles Fantasy

Jakob Orlov ligger på 5. plass på toppscorerslisten med sine fire mål. Der ligger han sammen med Sogndals Martin Ramsland og Gilbert Koomson, som også har fire nettkjenninger til nå.

Den matematiske leser har allerede avslørt at om Brann kan stoppe de to sistnevnte, så er to tredjedels av Sogndals målfarlighet tatt bort.

Eirik Schulze og Eirik Birkelund har to målgivende for Sogndal, mens Daniel Braaten, Fredrik Haugen har tre målgivende hver for Brann.

Gilli Rólantsson er fremdeles kongen av Fantasy og står øverst med 61, men har fått besøk av Stabæks Tonny Brochmann.

Hos Sogndal er det Gilbert Koomson som gir flest poeng. Han står med 46 poeng til nå.

Mange gamle kjente

For begge lag blir det et møte med mange gamle kjente. Piotr Leciejewski har tre sesonger (2008-2010) i Sogndal, mens Azar Karadas spilte der i perioden 2012-2014.

Trener Lars Arne Nilsen spilte i Sogndal fra 1989 til 1990.

Hos Sogndal finner vi Eirik Birkelund, som fikk 21 kamper for Brann i periodene 2011-12 og 2014-15.

Lars Christian Kjemhus har en rekke kamper for Branns aldersbestemte lag, men har ingen A-kamper for Brann.

Trener Eirik Bakke vant gull med Brann i 2007 og spilte til sammen 103 kamper og scoret ti mål for Brann i perioden 2006-2010.

Lang skadeliste for Sogndal

Sogndal har en lang skadeliste. Bjørn Inge Utvik er ute lenge etter skaden han pådro seg mot Haugesund. Victor Grodås er også ute, sammen med Chistophe Psyché, Kasper Nissen (korsbånd) og Ole Amund Sveen. I tillegg er Walid Atta og Kristinn Jónsson usikre.

Brann har en tilnærmet skadefri tropp, men Bismar Acosta, Daniel Braaten, Kristoffer Barmen og Vito Wormgoor står alle med to gule kort hver og må passe seg i kampen mot Sogndal om de også vil spille hjemmekampen mot Aalesund søndag 28. mai.

Dommer i kampen er Espen Andreas Eskås fra Bækkelagets SK. Han har allerede dømt Brann to ganger tidligere denne sesongen. Han er den dommeren som har delt ut færrest gule kort i Eliteserien og har heller ikke tildelt noen straffespark så langt.

Sogndal har fått to straffer til nå, mens Brann ikke har fått prøve seg fra ellevemetersmerket ennå.

Sogndal - Brann har avspark på Fosshaugane klokken 18.00 lørdag 20. mai. Kampen vises på Eurosport Norge og kan høres på NRK Hordaland og BA.no.

Neste hjemmekamp spilles mot Aalesund søndag 28. mai klokken 18.00.

Kjøp billetter her

Kilder: altomfotball.no, fotball.no, fantasy.eliteserien.no, nifs.no.

 

Annonse fra Eliteserien: