Endelig gjeldsfri

Overskuddet for Brann i 2022 endte på hele 90 millioner kroner. Salget av næringsarealene på Stadion ga et solid regnskapsmessig overskudd, fjernet all bankgjeld og forbedret likviditeten betydelig.

Annonse:
  • Foto: Marius Simensen/Bildebyrån. 

– Økonomisk ble 2022 et krevende år med bortfall av inntekter som følge av nedrykket til OBOS-ligaen. På tross av dette ble det lagt opp til en satsing som i størst mulig grad skulle legge til rette for at oppholdet på nivå to ble så kortvarig som mulig. Og heldigvis lykkes vi godt med den satsingen, forteller daglig leder i Brann, Christian Kalvenes.

Satsingen resulterte i fantastiske sportslige resultater, men også et negativt driftsresultat på 4 millioner kroner. Som så mange andre har Brann i 2022 virkelig fått kjenne på høye strømpriser og den generelle kostnadsøkningen i året som var. Også finanskostnadene økte betydelig i 2022 som følge av det økte rentenivået.

I tråd med vedtak fra årsmøtet ble salget av næringsarealene på Brann stadion gjennomført i desember 2022. Dette gav klubben et solid regnskapsmessig overskudd og forbedret egenkapitalen tilsvarende. Som vedtatt av årsmøtet ble midlene fra salget brukt til å slette all gjeld, og resterende midler øremerkes til utbedring av anlegg eller treningsfasiliteter. En skal langt tilbake i Brann historien for å finne sist gang Brann ikke hadde bankgjeld i balansen.

– Kjekt blir det også for første gang å kunne rapportere i grønn sone til Norges Fotballforbund, fortsetter Kalvenes.

Overskuddet i 2022 vil bli ført mot egenkapitalen, som dermed øker fra 59 til solide 149 millioner kroner av en total balanse på 192 millioner kroner.

Slik blir 2023-budsjettet

I budsjettet for 2023, som skal opp på årsmøtet 8. mars, er det lagt opp til en betydelig vekst, både på inntekts- og kostnadssiden. Dette skyldes at herrelaget er tilbake i Eliteserien, som nå også opplever et løft som følge av at TV2 har overtatt medierettighetene. Dessuten er SK Brann kvinner fusjonert inn i Sportsklubben Brann med effekt fra 1. januar 2023.

– Det er lagt opp til et budsjett som tilrettelegger for et høyt satsingsnivå for begge våre to A-lag. Samtidig er det forutsetning at begge lagene skal gå med et positivt regnskapsmessig resultat, påpeker Kalvenes.

Det er for 2023 budsjettert med et driftsresultat på i underkant av 2 millioner kroner.

– Dette gjør vi for å best mulig legge til rette for en sportslig satsing i tråd med klubben strategi. Vi tør å være offensive siden vi har en solid egenkapital, kontroll på likviditeten og stabile og trofaste samarbeidspartnere. På Stadion har vi tro på at budsjetteringen inn mot årets sesong er fornuftig, og er veldig klar for å levere et positivt driftsresultat etter tre utfordrende år, avslutter Kalvenes. 

Her kan du lese hele årsrapporten, inkludert regnskap for 2022 og budsjett for 2023.

Regnskap og budsjett skal endelig godkjennes av medlemmene på årsmøtet 8. mars. 

Innen onsdag 1. mars klokken 18.00 vil forslagene til årsmøtet og innstilligene til styre, kontrollutvalg og valgkomite bli lagt ut på brann.no. 

Annonse fra Eliteserien: