– Vil utdanne hele mennesket, ikke bare fotballspilleren

Brann er en av tre klubber som er med i et pilotprosjekt, som skal forberede idrettsutøvere på en karriere etter at fotballkarrieren er over.

Annonse:

Tidligere i høst hadde Branns A-lag besøk av Karianne Stensen Gulliksen, som er leder for Idrettens Karrieresenter. Der fikk spillerne en innføring i hva utdanning og tilføring av ny kompetanse kan gjøre for fotballspillere underveis i karrieren.

– Brann er med i et pilotprosjekt, sammen med Lillestrøm og Bodø/Glimt. Målet er å sette karriereplanlegging i system for fotballspillere, for alle skal på et eller annet tidspunkt over i en ny karriere. Fotballkarrieren varer ikke evig, og det å gjøre forberedelser underveis er en viktig faktor for å takle overgangen, sier Stensen Gulliksen.

Forlenger karrieren

Forskning har vist at spillere som tar utdanning, eller tilegner seg annen kompetanse under fotballkarrieren, gir positive effekter underveis i fotballkarrieren og kan forlenge tiden man er aktiv som spiller.

– Vi er glade for at spillerne har dette tilbudet og kan bruke det. Vi vil utdanne hele mennesket, ikke bare fotballspilleren. Da er det sunt å ha et annet perspektiv på ting enn bare fotball, så om det passer for den enkelte er det positivt at det nå er enklere å ta for eksempel utdanning, sier sportslig leder i Brann, Jimmi Nagel Jacobsen.

En som har hatt en fotballkarriere lengre enn de fleste er Brann-keeper Håkon Opdal. Han har rundt 39 år, og spilt nesten 300 kamper for Brann, i tillegg til et opphold i Danmark og noen sesonger i Start. Utenom dette har han blant annet studert spansk, tatt en bachelorgrad i fransk og en master i samfunnskommunikasjon.

– For meg har det vært helt nødvendig å studere og ha noe annet utenom fotballen. Jeg er nysgjerrig, og gjennom utdanning har jeg fått svar på ting jeg har lurt på innenfor fotballen, sier Opdal.

Ole Martin Kolskogen er i startgropen med sin utdanning utover det å spille for Brann. I høst startet han på studier i økonomi og administrasjon.

– Jeg tar ett fag nå, for å se hvordan utdanning og fotball lar seg kombinere. Jeg trives godt med å ha noe annet å tenke på når jeg kommer hjem fra trening, sier han.

Annonse fra Eliteserien: