– Vi vil ha trygg pyro på våre tribuner

Brann sier ja til pyro, og støtter supporternes budskap fra helgens kamp mot Vålerenga.

Annonse:

– Vi har lange tradisjoner for trygg og god bruk av pyro på Stadion. Det ønsker vi å fortsette med, og et forbud vil bare føre til flere aksjoner blant supporterne. Vi ønsker å spille på lag med supporterne, og gjennomføre pyroshow på en måte som både er trygg og gir en unik kampopplevelse. Da er ikke et forbud veien å gå, sier daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen. 

Et forslag som vil gjøre pyro på norsk tribuner ulovlig, skal behandles av regjeringen senere i år. Det har gjort at flere supporterklubber har demonstrert med å bruke pyro under kamper i årets eliteserie. 

– Vi ønsker ikke et forbud, men vil ha retningslinjer som gir oss muligheten til å sette opp pyroshow sammen med supporterne på en måte som er trygg og beriker kampopplevelsen, sier Johannesen. 

– Pyro er en svært viktig del av supporterkulturen og kommer til å være det også i fremtiden. Det er derfor svært viktig at vi kan gjennomføre pyroshow innenfor lovlig og trygge rammer. Et forbud kommer aldri til å stoppe pyroen på norske tribuner. Det kommer bare til å øke konfliktnivået mellom supportere på den ene siden, og forbund og myndigheter på den andre. Dette er ingen tjent med, spesielt ikke klubbene, sier leder i Bataljonen, Erlend Vågane.

Brann oppfordrer myndighetene til å finne gode og trygge rammer for pyro i fremtiden, sammen med klubbene og supporterne.  

Brann har sendt følgende bekymringsmelding til DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) ang et forbud mot pyro:

Relatert opp mot forbud mot bruk av pyroteknikk på fotballkamper i Norge, vil vi herved melde vår bekymring.

På Brann stadion har vi i perioden 2005- 2019 hatt ca. 5 organiserte og godkjente pyroshow pr sesong. Dette utgjør, rundt regnet, 75 organiserte pyroshow. Disse showene har funnet sted på nedre del av tribunen, med god sikkerhetsmargin, og forebyggende tiltak iverksatt. Ingen av disse showene har medført skade på person eller materiell. Produktene man har brukt er godkjent for det norske markedet og har vært brukt i en årrekke med stor suksess. Faktisk er det mange europeiske land som ser til oss på hvordan man har løst dette. 

I sesongen 2019 ble det organisert ulovlige pyroaksjoner blant supportere i Norge. I tre av disse aksjonene var våre supportere involvert, og i to av 3 aksjoner fikk vi skade på person og materiell.

Ved alle arrangementer er målsettingen å skape trygghet for utøver, publikum og andre aktører. Det er derfor viktig å prøve å ta bort sikkerhetsrisikoer. Ulovlig bruk av pyroteknikk er en slik risiko, og vanskelig å forhindre. Lovlig og kontrollert bruk av pyroteknikk har i stor grad forhindret den ulovlige bruken.

Som ansvarlige arrangører vil vi derfor sende vår bekymring for at et totalforbud vil kunne skape farlige situasjoner på tribunene.

Vi ber derfor DSB revurdere forbudet mot bruk av pyroteknikk på fotballkamper i Norge.

NTB_r4NL8xCeWGg.jpg
Lovlig pyro fra "seriefinalen" mellom Brann og Rosenborg i 2018.

 

Annonse fra Eliteserien: