– Gatelaget har reddet livet mitt

Gatelaget har hatt stor betydning for Fredrik, en av de faste spillerne på laget. Han går langt i å antyde at treningene har gitt livet en helt ny mening.

Annonse:

Toppbilde: Spillere på Gatelaget sammen med HVL studenter.

Gatelaget Brann ble startet i april 2015, og er et tilbud for voksne personer som har eller har hatt utfordringer med rus. Her kan de føle mestring i hverdagen og bli en del av et fellesskap og bygge en samlet identitetsfølelse med Branns logo på brystet. På Gatelaget trener de hver tirsdag og torsdag, selv om det er røde dager og ferie for alle andre, og det er noe av det som gjør tilbudet så unikt og viktig.

– Det er mange som sliter litt i forbindelse med høytider, og da er det veldig fint å ha noe fast å gå til på dager som for noen er ekstra tunge, sier Gatelagsspiller Fredrik.

Han har spilt på Gatelaget siden november 2015 og sparer ikke på ordene når han beskriver hva laget har betydd for ham de siste seks årene:

– Det har betydd alt. Det har snudd opp-ned på hele min livssituasjon og gitt livet en helt ny mening. Jeg vil tørre å påstå at Gatelaget har reddet livet mitt, sier han.

– Målet er ikke å straffe

Denne dagen blir treningen litt annerledes fordi de skal ha besøk av studenter i samfunnsarbeid ved HVL som skal bli med på treningen. Studentene blir med på frokosten med spillerne og får utdelt Brann-klær som de skal trene i.

– Alle som spiller på Gatelaget og sammen med oss spiller i Brann-klær. Det er viktig for å bygge identitet og tilhørighet, sier Atle Mandrup som jobber som miljøterapeut på Gatelaget.

Han forteller videre at det blant annet også er mulig å gjennomføre samfunnsstraff på Gatelaget, enten som trening eller ved å utføre andre oppgaver.

– Målet er ikke å straffe, men at det ikke skal skje igjen, og da opplever vi at dette kan ha en mye bedre effekt, forteller Mandrup.

Det er også mulig å komme i arbeidstrening på Stadion via Gatelaget, hvor man da får gjøre ulike driftsoppgaver og nødvendig vedlikehold. Dette er en fin mulighet til å få prøve seg litt i arbeidslivet, og Fredrik er en av dem som har fått denne muligheten.

– Det er virkelig helt perfekt at man kan kombinere trening og arbeid her, mener han.

Minne for livet

Etter at treningsøkten er over, er studentene imponert over hvor inkluderende og oppmuntrende spillerne på Gatelaget er. En av studentene sier at hun vil huske dette besøket resten av livet, og en annen bemerker at det handler om så mye mer enn bare fotball.

– Jeg tror aldri jeg har følt meg så inkludert noen gang, bryter en av studentene ut.

Alle voksne personer som har eller har hatt utfordringer med rus er velkomne til å delta på trening og bli en del av Gatelaget. Her forplikter man seg ikke til noe, og det er helt frivillig å delta fra gang til gang. Likevel har de spillere med hundre prosent oppmøte gjennom året, og det viser at dette er et tilbud som fungerer og treffer målgruppen godt.

– Dette er et veldig viktig tiltak, og jeg er glad for at dette tilbudet finnes rundt omkring i Norge. Det er en veldig bra modell de jobber etter, avslutter en av studentene.

Annonse fra Eliteserien: