– Det har vært veldig tøft

Jon-Helge Tveita (28) har lagt bak seg 12 tunge måneder. Nå har han startet sine to første kamper for Brann, og han kunne ikke fått en bedre debut.

Annonse:

Molde, 10. august 2020: Jon-Helge Tveita startet sin første kamp for Brann. Før timen var passert hadde høyrebacken notert seg for både en målgivende pasning og scoringen som sørget for at Brann vant 2–1. Branns første seier i Molde siden 2006 var et faktum, og for Tveita ble det hans første start i en kamp på 386 dager. 

– Det har vært et veldig turbulent og tøft år. Det har vært både oppturer og nedturer. Flest nedturer. Men nå begynner det å komme seg. Selv om jeg har vært sluttkjørt og har måtte bytte i begge de kampene jeg har startet, blir det litt bedre hver gang, sier Tveita til brann.no. 

Signerte skadet

Da Brann-laget kom igjen fra Gran Canaria i januar hadde en spiller vært på medisinsk sjekk på Stadion. Jon-Helge Tveita sto uten kontrakt etter at han ikke fikk forlenget avtalen med Sarpsborg 08. Etter nøye medisinske vurderinger bestemte Brann seg for å signere den offensive backen, til tross for at han nylig hadde gjennomgått tre operasjoner. 

– Vi tok en sjanse med Tveita med tanke på at han var skadet, men vår vurdering var at han ville bli frisk igjen fra skaden sin, sier sportssjef i Brann, Rune Soltvedt. 

I månedene som fulgte ble det mye alternativ trening på Tveita. Han var ikke i stand til å trene med ball sammen med lagkameratene, og så kom koronapandemien og stengte ned alt. 

– Det var en veldig spesiell tid. Jeg kom som skadet og det tok ekstra lang tid å komme inn i gruppen siden jeg var skadet. Så kom korona. Det har ikke vært lett, men samtidig har jeg visst at nå kunne jeg få med meg noen ekstra kamper, sier Tveita. 

Skryter av medisinske aparatet

For den utsatte sesongstarten var gode nyheter for Tveita. Med det ble han akutell for spill i flere kamper enn det han trodde da den første terminlisten kom. 

Men veien tilbake til spill har vært lang, men med seg på veien har han hatt god hjelp. 

– Det har vært veldig godt å ha et medisinsk team rundt meg, som har gitt meg støtte. Selv om jeg har vært litt nede, så har jeg hatt en dato i hodet der jeg skulle være spilleklar. Og så ble jeg klar før det som var forutsett, men nå må jeg være fornuftig i fortsettelsen, sier Tveita. 

Han får støtte av sportssjef Rune Soltvedt. 

– Jobben det medisinske aparatet , og i dette tilfellet spesielt Gregor Monsen, har gjort er helt fantastisk. Jon-Helge har også lagt ned en vanvittig jobb selv, sier Soltvedt.

Soltvedt var tilstede i Molde da fjorårets seriemester ble slått. 

 – Det er enkelte øyeblikk i fotballen som man husker ekstra godt. Da Jon-Helge debuterte fra start med både scoring og målgivende i Molde, spesielt med tanke på jobben han har lagt ned. Dette var et slikt øyeblikk, sier Soltvedt. 

Og legger til:

– Da han scoret sprang han rett ut til fysio Gregor for å juble sammen med han. 

På mandag er det klart for neste kamp. Om Tveita starter eller ikke vites ikke, men 28-åringen er klar. I de to første kampene har han holdt i underkant av en time, og like over 70 minutter. 

– Jeg håper det nærmer seg at jeg holder 90 minutter, men jeg må ta det gradvis så jeg ikke får et tilbakefall, smiler Tveita. 

Kampen mot Stabæk spilles mandag 24. august klokken 20.30. 

Annonse fra Eliteserien: