Dømt for kasting - ikke for storskjermvisning

Doms- og sanksjonsutvalget har ilagt Brann en bot på 10.000 kroner for kasting fra tribunen under Rosenborg-kampen.

Annonse:

Det samme utvalget har med bakgrunn i Branns forklaring ikke reagert på visning av repriser på storskjermene under den samme kampen.

Dette kommer frem i dommen som Brann nylig har mottatt. Daglig leder Vibeke Johannesen sier at beslutningen ikke blir anket.

- Vi liker dårlig å få bøter for brudd på regelverket, men aksepterer dommen. Det var en person som kastet begge gjenstandene. Vi fikk opprettet dialog med ham allerede dagen etter kampen og kommer til å kreve inn beløpet fra ham, forteller Johannesen til Brann.no.

Dette er saken 

Bakgrunnen for at NFFs påtalenemnd oversendte anmeldelse til Doms- og sanksjonsutvalget vil være kjent for de fleste:

Under kampen mellom Brann og Rosenborg 22. oktober ble det kastet en lighter og en snusboks mot banen. Lighteren havnet på banen mens snusboksen traff reklameskiltene.

Det ble også påpekt at Rosenborgs ene scoring ble vist flere ganger i reprise på storskjermene.

På bakgrunn av dokumentasjon som er sendt inn fra involverte parter har NFFs påtalenemnd konkludert med Brann bør straffes. Det vises blant annet til at kasting av gjenstander kan utgjøre sikkerhetsrisiko, og at en lighter som blir kastet på banen under kampen innebærer et ikke ubetydelig skadepotensiale.

Flere formildende faktorer

Doms- og sanksjonsutvalget sier seg enig i påtalenemdens vurdering. Utvalget legger i skjerpende retning vekt på at gjenstandene ble kastet i retning av spillebanen hvor kampens aktører befant seg. Handlingene utgjør dermed risiko for skade.

I formildende retning legges det vekt på at ingen ble truffet av gjenstandene. Videre legges det i formildende retning også vekt på Branns umiddelbare håndtering av hendelsen.

«Personen som kastet ble identifisert ved hjelp av overvåkningskameraet på stadion. Vakter og øvrig personell grep raskt inn etter at hendelsen fant sted, og således kom situasjonen under kontroll i løpet av kort tid», står det i dommen.

Etter en samlet vurdering av dokumentasjonen og basert på tidligere praksis, har Doms- og sanksjonsutvalget kommet til at påtalenemndens innstilling med sanksjon på 10 000 kroner er passende. Beslutningen er enstemmig.

Ikke storskjerm-reaksjon

Doms- og sanksjonsutvalget er enig med Påtalenemnda i at det ikke skal sanksjoneres for storskjerm-reprisene. Dette med henvisning til klubbens redegjørelse.

I denne har Brann blant annet påpekt at dommerens «observasjon» av såkalte offsidelinjer på storskjermene ikke medfører riktighet. Videre understreket Brann i sin forklaring av 2-0-målet til Rosenborg ble vist i reprise i den tro at målet var korrekt idømt.

Følgende er hentet fra forklaringen til Brann:

«Det er fra vår monitor i regirommet på Stadion ikke mulig å se om dommeren gjør rett eller galt når han godkjenner scoringen, og vi viser repriser i god tro og regner med at målet er korrekt idømt. Dommeren sto relativt nær, men han så ikke at det var offside. Like vanskelig var det for våre folk i regirommet.»

Les hele Branns forklaring

Vibeke Johannesen er fornøyd med den avgjørelsen:

 - Både dommeren og dommersjefen var tidlig ute i media med sine subjektive opplevelser, og flere av disse viste seg å ikke stemme. Vi ventet til alle fakta var kommet på bordet.

- Vi er tilfredse med at Doms- og sanksjonsutvalget ikke finner noe det skal reageres på, sier hun.

 

Annonse fra Eliteserien: