Setter mental trening på timeplanen

Brann går nye veier når mental trening blir en del av talentarbeidet.

Annonse:

Brann ønsker å utvikle fotballspillere som får ut hele sitt potensial. For å makte dette må det utvikles både fysiske, tekniske, taktiske og ikke minst mentale ferdigheter.

- De mentale ferdighetene blir som oftest nedprioritert i forhold til de tre andre fagfeltene. Men toppfotballen handler om marginer og detaljer, og det mentale er ofte en avgjørende faktor, sier Magni Fannberg, faglig leder for Branns talentarbeid og begrunner dermed hvorfor Brann setter dette høyere på prioriteringslisten.

Bruker coach fra Olympiatoppen

Det er ikke uvanlig at klubber eller enkeltutøvere jobber med mentale trenere når de virkelig møter motgang eller er i krise. Det er ikke tilfelle nå, her handler det om å være i forkant.

Mental trener Michael Jørgensen i Olympiatoppen Vest-Norge (OLTV) er den som skal sørge for et opplegg i Brann som ivaretar den mentale treningen av de beste ungdommene.

- Brann ønsker å være proaktive og utvikle ferdigheter slik at spillerne blir i stand til å håndtere både mestringsøyeblikk og motgang. Selvstendige utøvere som tar ansvar for sin egen utvikling lykkes ofte best, forteller han til Brann.no.

Jørgensen og Brann har i samarbeid utviklet et opplegg som ivaretar hele utøveren. Spillerne og trenerne vil med jevne mellomrom ha konkrete fokusområder. Trenerne vil ha den daglige oppfølgingen på feltet.

Ajax er foregangsklubb

Magni Fannberg nevner Ajax på spørsmål om hvilke ungdomsakademier som jobber godt med mental trening. I norsk fotball er det frem til nå et relativt lite prioritert område, men i forbindelse med den nylig gjennomførte Akademiklassifiseringen vil de klubbene som driver mental trening score høyere.  

- Vi får ikke uttelling for dette i den klassifiseringen som ble presentert denne uken, men neste gang vil det gi uttelling, sier Fannberg før han understreker at det ikke er for å få akademipoeng at mental trening blir innført i Brann. Det er for å utvikle mer robuste spillere:

- Mental trening blir viktigere og viktigere i fotballen, både for å forbedre prestasjonene og bevisstheten til utøverne. Mange eliteidretter er kommet lenger enn fotballen med dette. Brann er en storklubb med alt som følger med på godt og vondt, og det krever at man er i mental balanse, sier Fannberg.  

Dernest påpeker han at selv om trenerne på Branns akademi er godt utdannede fotballtrenere, så er ingen av dem spesialister på mental trening.

- Derfor har vi hentet inn Michael Jørgensen, avslutter islendingen. 

Annonse fra Eliteserien: