Fire stjerners talentarbeid

Den nasjonale Akademiklassifiseringen som ble offentliggjort onsdag gir Brann fire av fem oppnåelige stjerner.

Annonse:

Det er en objektiv bekreftelse på at klubbens arbeid med utvikling av unge spillere holder godt nivå.

Det er staben til Norsk Toppfotballsenter som har utført arbeidet, blant annet med to veiledere som har fulgt opp Brann gjennom det året klassifiseringen er blitt utarbeidet. Det er totalt vurdert 143 kriterier fordelt på ti områder der alle områdene er sentrale for å utvikle spillere.

Noen handler om klubbens evne til å legge til rette for et systematisk arbeid med høy kvalitet over tid, noen om evnen til å samarbeide med naboklubber, krets, skoler, høyere utdanning i nærområdet, og andre handler om selve kvaliteten i det daglige treningsarbeidet. Spesielt det siste er et område Brann scoret veldig høyt på.

Noen områder har det vært umulig å få uttelling på per i dag, blant annet skole/fotball fordi Brann ikke er involvert i barne- eller ungdomsskole. Klubben har heller ikke en skoleringsplan for 6-12-åringer, da det yngste satsingslaget består av 14-åringer.

Ingen klubber i de to øverste divisjonene er vurdert til fem stjerner, og Brann er én av seks klubber som oppnår fire stjerner.

Erfaringer fra utlandet

Branns sportssjef Rune Soltvedt vet, som mange andre, at en rekke nasjoner ligger langt foran Norge på de fleste områdene innenfor talentutvikling. Gjennom Akademiklassifiseringen har Brann fått bedre innsikt i hva de beste gjør. Arbeidet bygger nemlig på åtte års referansearbeid fra internasjonale utviklingsklubber.

- Erfaringene fra de nasjonene som er best på egenutvikling er blant annet at de har veldige tydelige sportslige målsettinger, klare strategier fra øverst til nederst i klubbene, med profesjonell trenerstab, individuelle treningsprosesser og god matching. Så er det vanlig å drive de store akademiene som skoler med moderne treningsfasiliteter og et sportslig pensum, forteller Soltvedt.

Jo høyere man scorer på klassifiseringen, dess bedre er «tilstanden» i klubbene som er en del av Akademiklassifiseringen.

Dessuten: Norsk fotball har valgt å fordele 35 millioner av mediepotten til de klubbene som virkelig prioriterer utviklingsarbeidet. Branns gode klassifisering gir derfor klubben en større andel av denne potten enn om arbeidet ble vurdert til færre stjerner.

Vurderingen av Brann

  • Modellen som er brukt i Akademiklassifiseringen har tatt for seg ti områder:
  • Forankring: Styret, ledelse og ansatte
  • Spillerlogistikk
  • Planverk
  • Kompetanse
  • Treningsprosessen
  • Kampplattform
  • Skole/fotball
  • Samarbeidsmodeller
  • Produktivitet
  • Økonomi og fasiliteter

I vurderingen er noen områder vurdert som viktigere enn andre og gitt større verdi. Det har vært mulig å oppnå 165 poeng i klassifiseringen, og Brann endte denne gang på 122,5 poeng som ga fire stjerner.

Magni Fannberg og Kristian Andersen er de i klubben som har jobbet tettest med Rune Soltvedt med Akademiklassifiseringen. Fannberg forteller at Brann scorer ekstra høyt på det som omhandler treningsprosessen, spillerlogistikk, produktivitet og planverk.

- Det er gledelig. Det viser at det er gjort veldig mye godt arbeid, påpeker han.

Tar verdiene med

Arbeidet med klassifiseringen og samarbeidet med toppfotballsenteret har krevd stor innsats fra mange i Brann det siste året, men de involverte opplever at det har hjulpet med å få på plass en nødvendig struktur som fortløpende er blitt kvalitetssikret av veilederne Espen Olafsen og Dag Opjordsmoen.

Når Brann har jobbet med mål og metoder for utviklingsarbeidet har klubbens kjerneverdier også vært en retningsgiver siden de gjenspeiler organisasjonens kultur og prioriteringer.

Derfor har vi vært nådeløst ærlige på nåsituasjonen, nærmest gransket vårt eget arbeid og kvaliteten på det.

Vi har ønsket å vise at vi bryr oss om resten av hordalandsfotballen. For første gang i historien er det utarbeidet en skriftlig avtale med fotballkretsen om hvordan vi skal dele kunnskap og erfaring med andre klubbmiljøer og i enda større grad bli lokomotivet i hordalandsfotballen.

Målsettingen for utviklingsarbeidet er offensiv. Den er mer forpliktende enn før, og tydelig på hvilke resultater vi skal oppnå.

Så har vi vært målrettet, spesielt i planarbeidet, der det har handlet mye om å være strukturerte og ha kvalitet og langsiktighet.

- Akademiklassifiseringen har enda tydeligere identifisert hvilke veivalg vi skal ta som klubb. Vi har et ansvar, ikke bare i egen klubb, men i hele hordalandsfotballen, påpeker Rune Soltvedt. 

Du kan lese hele rapporten dersom du ønsker det.

Last ned her 

 

 

 

Annonse fra Eliteserien: