Her er hele klassifiseringen

I dag lanseres Akademiklassifiseringen. Les hele rapporten.

Annonse:

Rapporten består av tre deler:

  1. Bakgrunn og metode
  2. Rikets tilstand
  3. Klubbene

De neste seks årene skal omlag 300 millioner kroner av mediepengene investeres i utviklingen av unge spillere.

Norske toppklubber har erkjent at vi ikke er gode nok når vi måler oss internasjonalt. Vi kommer ikke til mesterskap med A-landslaget, og vi presterer ikke på ønsket nivå med klubblagene våre i Europa.

En viktig årsak til dette er at vi utvikler for få spillere som holder høyt internasjonalt nivå. For å løfte nivået på spillerutviklingen i toppklubb, har klubbene gjennom toppfotballsenteret etablert Akademiklassifiseringen.

Akademiklassifiseringen er et verktøy som etablerer klare standarder for arbeidet med toppspillerutvikling. Det består av 143 kriterier fordelt på ti områder.

I rapporten vil du se hvordan de ulike klubbene plasserer seg på modellen.

Målsettinger for toppfotballen

Norsk fotball er en suksesshistorie på flere områder. Vi har den nest høyeste publikumsinteressen i Europa i forhold til folketall. Det er ingen som har en større andel av befolkningen i organisert fotballaktivitet enn oss (6,4%). Av nasjoner med over én million innbyggere er vi best i Europa målt i andelen av barn som spiller organisert fotball.

For dette høster vi lovord og blir utmerket med «Gold Level» i UEFAs grassroots charter system.

Når vi spiller internasjonalt støter vi imidlertid på utfordringer. Vi vinner for sjelden fotballkamper, og som et resultat av det når vi ikke målene vi har satt for toppfotballen vår:

  • A-landslaget herrer: Kvalifisere oss til EM og VM.
  • Toppklubb herrer: Vi skal ha minst ett lag i gruppespillet i UEFA Europa League hvert år, og minst ett lag i gruppespill for UEFA Champions League hvert annet år, ifølge NFFs handlingsplan.

Kvalifiserer vi oss for EM i 2020, er det 20 år siden sist vi var i mesterskap.

Norsk Toppfotball/toppklubbene har siste ti årene nådd målet om CL-spill ved kun én anledning (2007/08), mens målet om EL-spill er oppnådd ved fire anledninger (2012/13 (to lag), 2013/14, 2015/16 (to lag) og 2017/18 (ett lag).

I samme periode har vi falt fra 18.- til 28. plass på UEFA sin ligaranking. Per desember 2017 er vi ranket som 58 beste landslaget i verden, der vi i 2000 var nummer 14.

Annonse fra Eliteserien: